zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Collega’s meest bepalend voor geluk op de werkvloer

17 november 2011 - Een goede relatie met collega’s staat met stip op nummer één wanneer het gaat om de factoren die geluk op de werkvloer bepalen (63 procent). Ook ruimte voor humor (58 procent) en een goede werk-privé balans (50 procent) dragen voor het merendeel van de werknemers bij aan het geluksgevoel op het werk.

Dit blijkt uit onderzoek van  Van Harte & Lingsma, ter gelegenheid van de introductie van het boek 'Gelukkig Werken' van Onno Hamburger en Ad Bergsma. "Ondanks dat we denken gelukkig te worden van een prettige werkomgeving is onze eigen instelling minstens zo belangrijk," aldus Hamburger. "We kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan ons werkgeluk." 



Gelukkig op het werk
Nederlanders zijn over het algemeen gelukkig op hun werk: 75 procent van de werknemers waardeert het geluksgevoel op het werk met een cijfer zeven of hoger. Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan dagelijks plezier te beleven in het werk (66 procent) en zegt er niet tegenop te zien om weer aan het werk te moeten na een vakantie (59 procent). Opmerkelijk is dat voor mannen en vrouwen verschillende factoren het werkgeluk bepalen. Zo is voor mannen voldoende uitdaging in het werk (45 procent) duidelijk belangrijker dan voor vrouwen (35 procent), terwijl de juiste hoeveelheid werkdruk voor de vrouw (36 procent) meer van belang is dan voor de man (25 procent). Ondanks dat het merendeel gelukkig is met zijn werk, zegt bijna de helft van de mannen (46 procent) dat hij zou stoppen met zijn baan als financiën geen rol zouden spelen. 

Onvrede door slechte leidinggevende

Wanneer we ons ongelukkig voelen op ons werk, is dat in veel gevallen te wijten aan een slechte leidinggevende (50 procent), negatieve mensen in de werkomgeving (47 procent) of een slechte band met collega’s (47 procent). Vrouwen blijken vatbaarder te zijn voor een negatieve sfeer (57 procent) en laten een gebrek aan zelfvertrouwen (18,8 procent) eerder hun werkgeluk beïnvloeden dan mannen (respectievelijk 39 procent en acht procent). Onno Hamburger, senior trainer en gelukscoach bij Van Harte & Lingsma, stelt dat werknemers vooral de kwaliteit van de directe werkomgeving aandragen als bepalende factor voor de mate van werkgeluk die zij ervaren. "Dit is een herkenbaar beeld dat vaak naar voren komt uit onderzoek. Daarmee onderschatten werknemers de mogelijkheden die zij zelf hebben om hun werkgeluk te vergroten," aldus Hamburger. 

Dertigers minder gelukkig

Uit het onderzoek blijkt dat dertigers zich het minst gelukkig voelen op het werk: zij geven hun werkgeluk gemiddeld een 6,8. Een derde van de dertigers (33 procent) wil dan ook graag leren hoe hij of zij gelukkiger kan zijn op het werk. "Doordat dertigers vaak een druk gezinsleven en ambities proberen te combineren, ervaren zij extra werkstress en minder voldoening dan andere werknemers," aldus Hamburger. 60-plussers scoren opmerkelijk hoger: zij beoordelen hun werkgeluk met een 7,4. Hamburger: "Hiervoor is een aantal verklaringen mogelijk. Zo zijn 60-plussers gemiddeld gezien meer gefocust, meer doelgericht en realistischer als het gaat om de doelen die zij zichzelf stellen. Daardoor hebben ze meer succeservaringen en worden ze minder teleurgesteld. Daarnaast zijn 60-plussers meer gericht op samenwerking dan andere werknemers, waardoor zij meer plezier hebben in hun werk." 

Geluk werkt

Onder meer voor de multitaskende dertigers schreef Hamburger samen met psycholoog Ad Bergsma het boek ‘Gelukkig Werken’. Het boek biedt inzicht in welke geluk bepalende factoren van belang zijn en concretiseert de theorie door middel van tests en oefeningen. Hier profiteren niet alleen werknemers, maar ook werkgevers van. Hamburger: "Geluk ervaren op het werk is prettiger én effectiever. Gelukkige werknemers zijn leergieriger, productiever en beter bestand tegen stress dan medewerkers die minder goed in hun vel zitten op hun werkplek."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien redenen waarom gelukkige medewerkers productiever zijn
 Europeaan is best tevreden met zijn leven
 Zeven time management geheimen
 Werknemers massaal op zoek naar werkplezier
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10