zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flinke stijging zorglasten werknemers met hoge inkomens

26 oktober 2011 - Werknemers die meer verdienen dan 36.000 euro per jaar krijgen volgend jaar te maken met flink hogere zorgkosten, die met 500 euro per jaar kunnen oplopen. Op termijn zijn ook werkgevers veel meer geld kwijt, zo blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt. Met name bij bedrijven waar de lonen hoog zijn, kan de stijging in de tonnen lopen. Zij moeten rekening houden met een lastenverzwaring voor zorgkosten tot 35 procent ten opzichte van 2011.

Werknemers betalen, naast een nominale zorgpremie, ook een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat bedrag is gebaseerd op wat ze verdienen, waarbij een inkomensplafond geldt van 33.427 euro. Het kabinet heeft nu echter besloten om dat bedrag, de zogeheten grondslag, op te schroeven naar 50.056 euro. Sinds 2006 is de maximale inkomensafhankelijke bijdrage per persoon met 33 procent gestegen (de maatregel voor volgend jaar inbegrepen). 



Koopkracht

Volgens Aon Hewitt gaan vooral bedrijven met hogere inkomens de pijn voelen door de kabinetsmaatregelen. "In een onderneming waar iedereen boven de grens van 33.427 euro zit, kunnen de zorgkosten enorm oplopen. Bij een bedrijf met 1.000 werknemers praat je al snel over bedragen tot een half miljoen euro," zegt Mario Hooglugt, Executive Director bij Aon Hewitt. "Dit heeft onherroepelijk effecten op de koopkracht en dus ook op de salarisonderhandelingen. Veel bedrijven zijn daar nog niet op bedacht." Nu betalen werknemers een bijdrage van 7,75 procent van hun inkomen. Dat percentage gaat volgend jaar weliswaar omlaag naar 7,10 procent, maar door de stijging van de grondslag gaan veel mensen het toch in hun portemonnee voelen. Wettelijk is het zo geregeld dat werknemers en werkgevers ieder de helft van de bijdrage bekostigen, maar op korte termijn zal de verhoging van de grondslag vooral werknemers treffen. Door flankerend beleid (verlaging van de WAO/WIA-premie) merken werkgevers er volgend jaar minder van. 

Betrokkenheid

Volgens Hooglugt moeten werkgevers daarom nu al op het gebied van zorg het voortouw nemen, zodat ze de problemen voor zijn. "Werknemers gaan vroeg of laat hun hand ophouden bij hun baas. In plaats van platte salariscompensatie kan gerichte investering in zorg op lange termijn veel effectiever zijn. Werkgevers moeten daarom zelf met initiatieven komen, zodat zorg integraal onderdeel wordt van het bedrijfsbeleid. Door dit hoog op de agenda te zetten, kun je je mensen gezond en fit houden en rekening houden met hun belastbaarheid. Dat vergroot weer hun betrokkenheid." 

Rekenvoorbeelden werknemers

Aon Hewitt rekent voor dat iemand die nu 50.000 euro verdient, dit jaar een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt van 7,75 procent over 33.427 euro (2.590 euro op jaarbasis) maal zijn belastingtarief. Volgend jaar wordt dat 7,1 procent over 50.000 euro (3.550 euro). Hoewel het percentage dus omlaag gaat, is hij dus toch meer geld kwijt, tot maximaal 500 euro per jaar.
Wie nu 35.000 euro verdient, betaalt op jaarbasis 2.590 euro (7,75 procent van 33.427 euro) maal zijn belastingtarief. Door de verlaging van 7,75 procent naar 7,1 procent is dat volgend jaar 2.485 euro. Maar wie meer dan 36.000 euro gaat verdienen, gaat de ophoging van de grondslag vroeg of laat voelen. 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsgezondheidszorg pakt handschoen op
 Alarmcentrale verwacht 1. 000 wintersportmeldingen
 Voer eens een zorggesprek met uw baas
 Betere prestaties in zorg door strategische rol HRM
 
 
reacties
 
Steven Bruijns  |   | 
26-10-2011
 | 
10:58 uur
Steven,
Iets om rekening mee te houden in de SVS Begroting 2012!
Martin  |   | 
31-10-2011
 | 
16:02 uur
Tijd om eens kritischer te gaan kijken naar wat we verzekeren.
Verzeker alleen dat wat je niet kunt betalen.
Rolator? get real.
Fysio? hmm ook geen echte rib uit je lijf, anti conceptie? stoppen met roken? enz enz
Rechtom of linksom betaal je het toch zelf.

martin Leeuwerik

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10