zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geeft BTW-vrijstelling Europese banken een fiscaal voordeel?

24 oktober 2011 - Nieuw onderzoek van Professor Ben Lockwood van de Universiteit van Warwick (UK), uitgevoerd in samenwerking met PwC, heeft aangetoond dat de BTW-vrijstelling die geldt voor Europese banken, geen fiscaal voordeel oplevert voor de bankensector.

In het rapport ‘How the VAT exemptions impact the banking sector’, dat in samenwerking met Professor Ben Lockwood is opgesteld, wordt tot in detail uitgewerkt waarom de BTW-vrijstelling voor banken niet tot een fiscaal voordeel leidt voor de bankensector. Binnen de huidige BTW-wetgeving brengen banken hun klanten geen BTW in rekening. Daar staat tegenover dat ze zelf ook geen BTW kunnen terugvorderen over de kosten die ze maken. Volgens het rapport kan deze niet terugvorderbare BTW oplopen tot 33 miljard euro per jaar. 



Geen belasting op consumptie
BTW is bedoeld als een belasting op consumptie door de eindgebruiker. Door de BTW-vrijstelling voor banken wordt dit principe losgelaten. Aangezien de banken worden geconfronteerd met niet terugvorderbare BTW, worden zij feitelijk zelf belast. Dit is het gevolg van het feit dat het ingewikkeld is om de financiële diensten die banken aan consumenten in rekening brengen, te belasten. Indien over de dienstverlening van banken BTW betaald zou worden, kunnen banken de BTW die ze zelf betalen over hun kosten volledig terugvorderen. Deze terugvordering vermindert de BTW-opbrengsten voor de overheden in de EU. Als klanten van de banken BTW zouden betalen, dan kunnen zakelijke klanten de BTW terugvorderen, zodat de BTW-inkomsten voor de overheid per saldo slechts toenemen met de BTW betaald door de niet zakelijke klanten. 

BTW-plicht voor bancaire diensten
Het onderzoek laat zien dat de extra inkomsten die overheden zouden ontvangen van de consument - naar alle waarschijnlijkheid - niet hoger zouden zijn dan de BTW-bedragen die de banken zelf zouden kunnen terugvorderen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de BTW-opbrengsten voor de overheden zouden dalen als er een BTW-plicht voor bancaire diensten zou gelden. De onderzoekers concluderen dan ook dat niet gesteld kan worden dat de BTW-vrijstelling een fiscaal voordeel oplevert voor de Europese bankensector. 

Onontgonnen terrein
Frans Oomen, partner en BTW-specialist bij PwC in Amsterdam: "Dit is een nieuw onderzoek op een onontgonnen terrein. Er is veel discussie over de vraag of de bankensector bevoordeeld wordt door de BTW-vrijstelling. Het onderzoek laat zien dat de BTW-vrijstelling geen fiscaal voordeel oplevert voor banken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de totale BTW-opbrengsten voor de EU landen met maximaal zeven miljard euro zouden dalen als bancaire diensten onderworpen zouden zijn aan BTW. Daar komt bij dat de banken forse administratieve lasten hebben die voortvloeien uit de BTW-wetgeving." 

Nieuwe dimensies
Professor Ben Lockwood van de Universiteit van Warwick: "De economische analyses in dit rapport bouwen verder op en voegen nieuwe dimensies toe aan een eerdere studie van professor Harry Huizinga uit 2002. De conclusies zijn gebaseerd op statistische handelsgegevens van 26 (van de 27) EU lidstaten. Onder de in het rapport gemaakte aannames, is er geen aanwijzing dat een BTW-plicht voor bancaire diensten zou leiden tot significant hogere BTW-opbrengsten voor de EU landen. Deze kunnen zelfs dalen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wientjes pleit voor uitstel BTW-betaling
 DGA is niet langer BTW-ondernemer
 Eerlijke bankwijzer: openheid van banken onder de maat
 Nederlandse Vereniging van Banken verheugd met beloningsrapport
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10