zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers onterecht huiverig voor oudere werknemer

18 oktober 2011 - Het is inmiddels een actueel gegeven. Vanwege de demografische ontwikkelingen en de stijgende vitaliteit van oudere werknemers, zullen we langer moeten doorwerken. Toch beweegt de arbeidsmarkt maar moeizaam mee met deze nieuwe realiteit. Uit UWV-cijfers blijkt dat oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk werk vinden. Alle maatregelen van de overheid ten spijt.

Met het thema ‘Blijf Bezig’ wil Tempo-Team dat werkgevers hun mening over dit onderwerp vormen op basis van concrete cijfers en feiten. Met voorbeelden en stellingen zocht Tempo-Team recent via online media de dialoog met werkgevend Nederland op. Met opmerkelijke resultaten. Vooroordelen over oudere werknemers weerhouden veel werkgevers om hen een reële kans te bieden. Terwijl de werkgevers die het wel doen, positief zijn over de effecten. Motivatie bij oudere werknemers die weer meedoen is hoog en juist een leeftijdsmix op de werkvloer geeft positieve impulsen, zowel bij jong als oud. De resultaten en de best practices van deze dialoog zijn nu gebundeld in een speciale uitgave 'Anders werken'



Goede wisselwerking
"We zijn niet verbaasd, maar wel verheugd over deze uitkomsten. De vele voorbeelden laten zien dat oudere werknemers het prima doen en tegelijk zorgen voor een goede wisselwerking met andere leeftijdscategorieën. Dat helpt om de patstelling over dit onderwerp te doorbreken," vertelt Suzanne Jungjohann, Directeur HR bij Tempo-Team. "Want veel werkgevers hebben nog koudwatervrees. Begrijpelijk, want de oudere werknemers zijn jarenlang gelabeld als: ‘niet meer veel in investeren en snel in de vervroegde uittreding’. Die tijd ligt definitief achter ons en we gaan deze werknemers weer volwaardig meenemen in het personeelsbeleid." 

Vitaliteitspakket
Ook vanuit de overheid wordt met het nieuwe vitaliteitspakket van minister Kamp ingezet op het langer in dienst houden, en aannemen van oudere werknemers. De overheid stimuleert dit met een nieuw premie- en subsidiepakket. Dit kan binnenkort oplopen tot 7000 euro per jaar voor een periode van drie jaar wanneer een 50-plusser vanuit een uitkering wordt aangenomen. "Maar nog beter is het om werknemers langer in dienst te houden. Ook dat stimuleert de overheid met subsidies. Maar je kunt ook heel veel bereiken met een proactief HR-beleid. Tijdig en frequent bij de 45-plusser toetsen wat de ambities en mogelijkheden zijn. En daarmee blijven investeren in ontwikkeling. Steeds meer bedrijven starten hier speciale programma’s voor," aldus Jungjohann.

 
 Doorsturen   21 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Vitaliteitspakket kabinet te mager’
 Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
 Oudere, algemeen manager - en zijn kennis - verdwijnt van het toneel
 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
18-10-2011
 | 
09:04 uur
Suzanne Jungjohann is één van de weinigen die het hier volkomen juist stelt. Het is een gotspe te bedenken dat oudere werknemers incapabel of duurder zouden zijn dan jonger aankomend.

Ervaring vs investering
Wanneer een beetje manager eens rustig kijkt naar de voordelen die een oudere werknemer met zich mee brengt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het sprookje van de 'young upcoming talent' op drijfzand is gebaseerd. Even wat feiten op een rij, alleen al diegene die werden gepubliceerd.

Organisaties missen betrokkenheid/bevlogenheid

Dat klopt. Klaarblijkelijk weten veel [HR] managers, raar maar waar, niet dat dat zg en gezochte goedkope en jong talent, voor hun 27, statistisch gezien, alleen met zichzelfbezig is maar zeker niet met de organisatie.

Gebrek aan loyaliteit

Dat is iets wat de organisatie zichzelf een beetje moet aanrekenen. Immers, men heeft de voorbije twintig jaar heel veel werk gemaakt van het ontslagrecht om zo eenvoudig van werknemers af te kunnen komen? Nu kan men dat en klaagt dat loyaliteit steeds verder te zoeken blijkt. Als een jonge werknemer met vaak andere dingen bezig is dan dan diens carriere, de eenvoudige mogelijkheid bij het minste geringste het veld te mogen ruimen, is dat niet zo verwonderlijk.

Gebrek aan commitment

Ook dit gegeven is niet zo heel moeilijk te begrijpen als men voorgaande in ogenschouw neemt. Waarom zou 'talent' zich persoonlijk en vergaand committeren als die veel onzekerheden tegemoet kan en mag zien?

Gebrek aan betrouwbaarheid

Als we even de onrealistische houding van veel HR management, Recruitment, en organisaties in ogenschouw nemen, kan men niet anders dan tot de conclusie komen dat wanneer je niet realistisch en oprecht naar zichzelf of naar buiten is, men daar weinig anders voor terug krijgt. Ook dat is een wetmatigheid

Moeilijk in te vullen vacatures

Kent u het gezegde nog niet? 'Wanneer je met pinda's wil betalen, krijg je aapjes....' In andere woorden, wanneer u alleen maar het goedkoopste van het goedkoopste in dienst neemt, moet niet verwachten dat kwaliteit daar evident aan is. Aan de andere kant heeft publicitair klagen dan ook weinig zin.

Gebrek aan solidariteit

Juist! Ook dit is een gegeven aansluitend op voorgaande. De jongere generaties hebben weinig voorbeelden gehad in zaken zoals soft skills om de dood eenvoudige reden dat zij die dit door hadden kunnen geven, door, om welke reden dan ook, 'los is gelaten'.

De komende twee jaar kijkt het bedrijfsleven tegen aanzienlijke uitdagingen aan. Eén van de grootste uitdagingen is hoegenaamd het opvullen van de gaten die nu al aan het vallen zijn en klaarblijkelijk beseft het bedrijfsleven nog steeds niet voldoende dat men daarbij de 'oudere garde' meer dan nodig zou kunnen hebben.

Kosten?

Wellicht trappen we nu een open deur in maar heeft u als [HR] manager enig idee wat de kosten zijn voor het bedrijfsleven door schade, inertie, incompetentie en gebrek aan continuiteit hierdoor veroorzaakt? Ik denk dat schade aanzienlijker is dan het 'uit faseren' van die zg. veel te dure krachten.

Wellicht is nu de tijd van bezinning aangekomen om weer eens realistisch na te gaan denken over winst uit continueren en denkt men wellicht met Tempo Team mee. Wellicht........
JJT Hensen  |   | 
18-10-2011
 | 
09:52 uur
Tja. Een rare beweging om te besluiten om de pensioenleeftijd op te trekken terwijl steeds minder mensen boven de 62 jaar werken. Niet goed nagedacht en onderzocht door de politiek of ook een verkapte bezuiniging? Door het ontbreken van een doordacht vergroeningsbeleid wordt het vergroenen nu gedaan door het grijze eraf te snijden en dat gaat echt op zo'n harde en weinig meevoelende manier. Jaren van goed werken met tot het einde goede feedback over het werk hebben ook mij niet kunnen helpen. Boven een bepaalde leeftijd lijkt een werkgever niet meer te investeren en zijn de werkgevers zelfs bereid om een sociaal plan te negeren zodat solliciteren in een andere passende functie wordt gesaboteerd. Helaas is dit de realiteit en is de schade erg groot. De omstandigheden geven natuurlijk wel ruimte voor iets nieuws en die weg sla ik graag in, welliswaar met veel minder middelen en mijn leeftijd in mijn rugzak.
Fokke Nooitgedagt  |   | 
18-10-2011
 | 
12:34 uur
Blij met dit bericht. Heb als mobiliteitsadviseur meerdere 50-plussers geholpen een nieuwe baan te vinden en dat is altijd gelukt.
Wat ik gemerkt heb is dat het oud-ongewenst-dogma vooral tussen de oren zit. Het is bijna altijd gebaseerd op geruchten en aannames, nooit op eigen ervaringen.
Wat wel vaak gebeurt is dat leeftijd als smoes wordt gebruikt (en zo hand-in-hand gaat met geruchten).
Mijn ervaring is dat oudere werknemers andere inspanningen moeten verrichten om aan werk te komen en dat er zeker werkgevers zijn die ze graag aannemen.
Sandra  |   | 
18-10-2011
 | 
12:58 uur
dank je!, eindelijk eens gerechtigheid. Het verbaast mij dat men je leven zo sterk kan beinvloeden en je met lege handen aan de kant getrapt wordt. Iemand kan zich diep beledigd voelen om als oudere werknemer opeens verbannen te worden uit de maatschappij, en het deed mij dan ook een beetje aan de tijd van Hitler denken. Ik begreep totaal niet waarom mij uitnodigde voor een sollicitatiegesprek, hetgeen zeer positief overkwam, om vervolgens tijdens de rondleiding alleen jonge werknemers op de afdeling te zien en hetzelfde bedrijf uiteindelijk een email stuurde om je af te wijzen, tja.. dat had ik natuurlijk zelf al kunnen bedenken. Uiteindelijk gaf ik het na 3 jaar zoeken maar op om in Nederland te kunnen werken, en vertelde mijn kinderen dat je leven boven de 50 jaar opeens ophoudt te bestaan. Er is totaal geen uitzicht op een baan, en men behandelt je niet bepaald met respect, hetgeen ik altijd heb gehad voor anderen. Ik werk nu in het buitenland maar mis mijn familie ontzettend, en het heeft ook een grote invloed op het leven van mijn kinderen gehad.
Michal van Dantzig  |   | 
19-10-2011
 | 
12:19 uur
NumoQuest wat een mooie onderbouwde reactie! Er zijn overigens specialistische bureaus die de kwaliteiten van ervaren (synoniem voor oudere en meer de realiteit weergevend) werknemers onder de aandacht brengen van werkgevers en dus werken aan de positieve beeldvorming. Met name de grote gevestigde uitzendbureaus hebben deze groep heel lang niet willen inschrijven toen een inschrijving nog veel tijd kostte. Nu het digitaal gaat is deze drempel weliswaar weg maar of zij zich daadwerkelijk inzetten voor de oudere werkzoekende is voor mij een vraag. Het is terecht dat Tempo Team deze campagne is gestart want zij weten natuurlijk ook dat zodra de economie aantrekt de strijd om de werkzoekende weer losbarst en dan zullen de ervaren werknemers hard nodig zijn. Er is nooit evenwicht in uitzendland en het tij zal weer gaan keren. Hopelijk gebeurt het snel want er staan zoveel goede gekwalificeerde mensen op een zijspoor.
NumoQuest  |   | 
19-10-2011
 | 
16:31 uur
@ Michal van Danzig en T
De hulde komt in deze volledig Tempo Team toe. Die is al sinds begin dit jaar, bij mijn weten,hiermee bezig en we hebben vanuit het impotente Den Haag weinig tot niets gezien, richting werkgevers, dat juist de 'kennislaag' van de ondernemingen, die men er als eerste heeft 'uit gezaagd' weer op de werkvloer te krijgen.

Daarentegen hebben we vanuit Den Haag bij monde van Balkenende, Donner en Kamp alleen maar Hel en Verdoemenis horen prediken over hen die al langer niet aan de bak konden komen door genoemde problematiek en houding.

Voor mij/ons is dat de grootste en meest flagrante portrettering van idiotie, impotentie en incompetentie die maar denkbaar is en een belediging naar hen die met uittreding als oudere te maken hebben gekregen.

Doordat wij ons volkomen richten op de persoonlijke latenties van die 'vergeten'/'veronachtzaamde' groep, kunnen wij hen meegeven wat hun persoonlijke waarde is NAAST hun kennis en ervarings gebieden.

Er zit namelijk nog heel erg veel actueel talent machteloos aan de kant en als ik weer hoor dat men in een bepaalde hoek de mensen niet blijkt te kunnen vinden, dan weet ik nu al dat zij zeker geen beroep hebben gedaan op beschikbaarheid of zich ook maar in eniger mate flexibel hebben opgesteld.

Jammer dat dergelijke gedragingen niet keihard gesanctioneerd worden want dan zou de horizon er aanzienlijk anders uit komen te zien.
T  |   | 
19-10-2011
 | 
15:16 uur
Eindelijk! Er kunnen niet genoeg van dit soort onderzoeken komen. Hulde! Jarenlang tegen deze vooroordelen aangelopen. Om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen recent nog twee HBO opleidingen gevolgd in de hoop mijn kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens deze studies niets van leeftijdverschil met klasgenoten gemerkt (in 4 jaar beide studies afgerond, naast gezin, baan en vrijwilligerswerk). Helaas wel verschil bij het vinden van een baan. Mijn klasgenoten ontwikkelen zich verder in hun (soms leuke) banen. Voor mij blijkt dit lastig. Zwangerschapsverlof opvullen en korte contracten ja. Tot volle tevredenheid. Maar vaste baan? Nee. Als ik mijn leeftijd bij sollicitaties op mijn cv vermeld word ik niet uitgenodigd. Laat ik het weg, zit ik als eerste aan tafel (soms uit een stapel van +100), om vervolgens met variërende smoezen te worden afgewezen. Zelfs voor banen onder mijn niveau. Overgekwalificeerd! Tja, zo gemotiveerd en dan op de bank. Niemand snapt het en ik al helemaal niet. Zo jammer.
Eric  |   | 
24-10-2011
 | 
12:15 uur
Er wordt simpelweg vergeten dat ouderen (i.c. 60+) die solliciteren juist de meest gemotiveerde personen zijn; immers, zij genieten al dan niet een uitkering en worden in de regel door de uitkerende instanties niet of nauwelijks meer gedwongen om actief te solliciteren. In dat kader richt men zich vooral op de instromende, jongere, werklozen.
Daarnaast hebben deze oudere personen veelal een eigen 'vermogen' opgebouwd welke zij vrij kunnen besteden en hoeven dus niet meer perse ''veel'' te verdienen.
In de regel zijn deze mensen dan ook op zoek naar een vruchtbare invulling van hun 'vrije' tijd en kunnen zij hun kennis en vaardigheden overbrengen waardoor zij voor menig bedrijf een aanwinst zijn.
Veelal wil men deze ouderen wel graag als *vrijwilliger*, een term die mij vaak tegen het borst stuit omdat in mijn beleving zeker 80% hiervan betaald werk zou moeten zijn; kijk hierbij bijvoorbeeld naar de vele werklozen in de zorg en het onderwijs, wiens plek (te) vaak word ingenomen door deze zogenaamde 'vrijwilligers'...
Imke Segers  |   | 
24-10-2011
 | 
10:23 uur
Dit roep ik al jaren (zie publicatie 2001). Jammer dat dit wetenschappelijk bewezen moet worden. Kijk om je heen en open je ogen!
Liesbeth  |   | 
24-10-2011
 | 
12:01 uur
Wij zijn niet oud, Stonehenge is oud. Onze leeftijd staat voor: verantwoordelijkheidsgevoel, (zelf)discipline, gedrevenheid, rust en stabiliteit, maar vooral: ervaring! En met een beetje geluk financiele onafhankelijkheid.
yolanda  |   | 
24-10-2011
 | 
18:29 uur
Beste Liesbeth,

Ik snap de financiele onafhankelijkheid niet in deze context. Ga je dan voor minder aan de slag bij een werkgever?
NumoQuest  |   | 
25-10-2011
 | 
07:18 uur
Hoe het ook zei, de werkdruk neemt toe door verschillende omstandigheden en de 'excuses/uitvluchten' van werkgevers/opdrachtgevers worden steeds ongeloofwaardiger. Wat men denkt te hebben bereikt begint nu tol en opgeld te eisen doordat gaten steeds minder op valt te vullen.

Men heeft jaren lang gelobbyd om af te komen van een stukje gereguleerde solidariteit dat menig ondernemer eerdere mindere tijden heeft doorgeholpen door loyaliteit van de werknemer en een helpende overheid die oog had voor de commerciële continuiteit.

Momenteel moeten we constateren dat de nazaten van de veroorzakers, gewoon doorgaan met inertie, impotentie en incompetentie door geen enkele oog te hebben voor de economische staat van de BV NL doch bezig zijn met miljarden verkwanseling. De miljarden die juist zo nodig zijn de BV NL beter drijvende te houden.

Terug naar de rode draad van het artikel, wellicht gaat het de ondernemers nu dagen wat de consequenties zijn. Momenteel meer dan 7000 zzp-ers die binnenkort hun huizen moeten verkopen. Banken die ontoegeeflijk en impotent blijken zich iets aan te trekken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheden, en weten dat er een golf van executieverkopen van huizen zien aan komen.

Wanneer men vind dat we iets moeten doen zal, als men maatschappelijk verantwoord wil zijn, achterom moeten durven kijken en een stukje van de losgelaten solidariteit herinvesteren zodat de klappen in ieder geval minder hard zullen zijn en we gezamenlijk het tij weer kunnen keren.

Ik ben bang dat de arrogantie van het moment nog steeds hoogtij aan het vieren is.

Michal van Dantzig  |   | 
25-10-2011
 | 
11:27 uur
Interessante opmerking over de zzp'ers. Dat geloof ik helemaal. Als je de cijfers over de werkeloosheid in Nederland ziet lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar dat is zeer vertekend omdat zzp'ers zonder opdrachten (en inderdaad hun huis of spaargeld aan het opeten zijn) hierin niet worden meegenomen. Naar mijn idee is de werkeloosheid nu hoger dan in de periode jaren 80 die bekend staat als de jaren van de zeer hoge werkeloosheid. Ik ben voorstander om een huishoudboekje goed op orde te hebben, maar op dit moment lijkt of de overheid alleen maar 'geen geld' wil uitgeven, dat is iets anders dan bezuinigen door verkeerde investeringen te voorkomen. Dit heeft een doorwerking op het bedrijfsleven en burgers die zijn weerga niet kent en naar mijn idee de economie niet op gang helpt.
Liesbeth  |   | 
25-10-2011
 | 
12:16 uur
Beste Yolanda,
Als je geen hypotheek-molensteen om je nek hebt, kun je er voor kiezen voor minder aan de slag te gaan, i.p.v. door salarisschalen opgedreven hoog loon (waar volgens mij het idee vandaan komt dat oudere werknemers duur zijn).
Een externe ''dwangmatigheid'' om te werken vervalt, je motivatie om te werken heeft meer te maken met het willen werken, het mee willen draaien, iets opbouwen met z'n allen, voldoening krijgen doordat iemand beroep doet op je capaciteiten, enz., je staat er relaxter in en dat is een voordeel voor zowel de werknemer als de werkgever.
Judith Driece  |   | 
25-10-2011
 | 
23:16 uur
Als coach en adviseur merk ik al langere tijd hoe lastig het is voor 50+ werknemers om een (nieuwe) positie op de arbeidsmarkt te krijgen(zelf noem ik hen liever senior medewerkers). Als zij eenmaal aan de slag zijn, zijn er maar weinig organisaties die een actief loopbaanbewust personeelsbeleid voeren.
Om een bijdrage te leveren om dit onderwerp meer op agenda's te krijgen organiseer ik samen met een aantal mensen op 16 november een miniconferentie de titel ''Eindelijk Senior: de kracht van werkervaring''. Het symposium is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het thema; '' Hoe de kracht van werkervaring van jongere en oudere medewerkers blijvend goed kunnen inzetten''''.

NumoQuest  |   | 
26-10-2011
 | 
07:17 uur
Het zou de overheid sieren het 'grote onrecht', dat men door eigen misser in regelgeving weer zou corrigeren. Men is zich jaren te buiten gegaan aan de z.g. 'positieve' discriminatie jegens minderheden, allochtonen, vrouwen, minder validen. Het zou hen sieren dit ook te doen door de groepen 40+, 45+ en 50+ positief te discrimineren door allereerst leeftijdsdiscriminatie 'economisch' strafbaar te stellen. Wat te denken van de verplichting een percentage verplicht in dienst te hebben?

Als we het dan gezamenlijk willen hebben over de problematiek dat vacatures 'klaarblijkelijk' niet meer vallen in te vullen vraag ik me af of dit werkelijk zo is.

Ergo mijn beste Judith Driece, het zou een beter plan zijn eens een onderzoek te lanceren om te bezien of vacatures wel echt een vacature betreft. Mocht dit zo zijn of men ook inderdaad de moeite heeft gedaan een kandidaat uit de voornoemde categorie aan tafel te krijgen.

Ik denk dat menigeen hier al vermoed wat de uitkomsten zouden blijken te zijn.
Liesbeth  |   | 
26-10-2011
 | 
12:16 uur
Beste NumoQuest,
Het zou de overheid inderdaad sieren hier eens een fraaie SIRE-boodschap aan te wagen, zeker ook in het kader van de op te trekken pensioenleeftijd. Ik merk al bij 35-plussers een demotivatie om überhaupt te solliciteren, en dat is niet nodig. De verplichting om percentages van een zekere leeftijd aan te nemen ben ik niet zo'n voorstander van, dat roept ook weer weerstand op. Daarbij heeft een werkzoekende ook zelf de verantwoordelijkheid zichzelf interessant te houden voor de arbeidsmarkt; iemand die zichzelf al als ''hopeloos'' beoordeelt heeft niet de goede houding en uitstraling. Het is ook leuk om je vakkennis aan te scherpen in de tijd dat je even zonder zit.
yolanda  |   | 
26-10-2011
 | 
18:22 uur
Tja, de overheid, wat wil zij echt? In 2009/2010 zorgde de overheid ervoor dat omwille van de crisis jongeren tot 27 jaar een vierde tijdelijk contract mocht worden aangeboden. Ik, 55 jaar, zat tegen mijn einde 3e contract en dit werd niet verlengd! Hoe krom, wie komt er eerder aan het werk: een 27 jarige of een, (inmiddels) 56 jarige.
NumoQuest  |   | 
26-10-2011
 | 
19:18 uur
@ Liesbeth,

Ik ben zeker een voorstander van toetsing dat in geval van een aantoonbare discriminatie er een duidelijke sanctie op staat. Roepen dat een organisatie niet meer de juiste kandidaat zou kunnen vinden begint, in het licht van de signalen, wel erg ongeloofwaardig te klinken.

Als men namelijk wel wenst eenvoudig van iemand af te kunnen komen, iets waar men de voorbije anderhalve decennia druk mee bezig is geweest moet nu niet gaan klagen omdat .....

- Men de juiste kandidaat niet blijkt te vinden....

Op welke wijze heeft men dan de moeite gedaan de juiste kandidaat te vinden en welke criteria heeft men gehanteerd kandidaten af te wijzen?

- Geen loyaliteit te bespeuren

Ik geef het even in overweging. Je geeft iemand geen ruimte, geen toekomst perspectief, wil voor ervaring en inzet liefst zo min mogelijk betalen ..... tja

- Erg moeilijk mensen op te leiden .....

Het zou kostbaar zijn om mensen op te leiden want er is geen garantie dat deze ook werkelijk zullen blijven. [kosten/baten gebabbel] DUH!

- Mensen tonen tegenwoordig erg moeizaam initiatief en inzet....

zie voorgaande

- Wij kunnen de juiste match niet vinden

Niet heel erg vreemd wanneer de requirements van openstaande vacatures zulks zijn dat duidelijk is dan men met 1 FTE twee totaal verschillende werelden wil bedienen.

Hebben we het natuurlijk niet over te kort schieten HR en recruiters [cowboys] die fungeren als doorgeefluik en niet begrijpen dat als je kwaliteit wil, je reeel moet zijn en dat een beetje kwaliteit geld kost.

Balkenende, Bos, Donner en consorten zijn het bedrijfsleven bijzonder ter wille geweest in deze kwestie. Zij laten zich dan ook puissant goed belonen voor zulks gedrag.

Rutte & cie , zien wij in het geheel niets ondernemen in de aankomende problematiek. Ik noem er enkelen;

- Meer dan 7000 zzp-ers, momenteel alleen al, kijken aan tegen faillissementen en konden de voorbije drie maanden, of langer, de kosten van hun hypotheek niet eens meer opbrengen.

- Meer dan 12000 zzp-ers werken onder een acceptabel geacht zakelijk minimum. In andere woorden, er zitten nog veel meer aan te komen.

- Tover/mode woorden zoals Talent Management beginnen holler en holler te klinken aangezien vrijwel niemand weet te definiëren wat er onder 'talent' nou moet worden verstaan.

- De schade door onkunde, inertie en incompetentie begint ernstige vormen aan te nemen die de hele economie van de BV NL harder zal raken dan Rutte en de Jager u op dit moment voor spiegelen.

Ik vraag me oprecht wel eens af. Wat is kostbaarder? Iets meer betalen voor kwaliteit, loyaliteit en het iemand gunnen dan iemand als een citroen uitpersen om dan achteloos weg te gooien omdat ......

Zou ik nu de enige zijn die 'iets' zou staan te roepen.......??? Helaas, de werkelijkheid is beduidend anders dan menig elkaar op dit moment aan het voorhouden is.

Ik ben er niet bang voor een stapje terug in de tijd te doen en een gezond stukje solidariteit weer op te tuigen want kijken we even om ons heen dan weet Den Haag 'verdeel en heers' fantastisch uit te venten.

Whats next? De poorten open voor Roemenen en Bulgaren omdat men 'de juiste kandidaat' niet blijkt te kunnen vinden?

Tja... If you pay peanuts, you'll get monkeys.'
Daar hoef je geen geld voor in een postbus 51 spotje te stoppen. Tempo Team heeft die aftrap al gedaan...... Hulde Tempo Team.....
Liesbeth  |   | 
27-10-2011
 | 
09:16 uur
Beste NumoQuest,
U heeft 100% gelijk, maar zolang de praktijk anders is, moet je daar mee dealen als werkzoekende. Helaas mankeert het bij de werkgevers ook aan het inzicht, maar zolang iedereen werkgever kan worden, en zelfs geen AOV (Middenstand) meer verplicht is zoals voorheen, merk je dat met name in het MKB op veel plekken het belang bepaald niet ligt bij P&O. Jammer, gemiste kans, maar wat doe je er aan. Dan is mijn advies inderdaad om, wanneer je een kans krijgt, jezelf niet door een te hoge salarisvraag uit de markt te prijzen, maar zorg dat je binnen komt. En laat zien dat je meer waard bent. En bespreek dat.
De Roemenen en Bulgaren vind ik een andere discussie, dat gaat om werk wat een Nederlander, ongeacht leeftijd, niet meer wil doen. En die Nederlanders die dit werk dan evt. straks ''moeten'' doen, die wil je als werkgever weer niet, dan loop je ook de hele dag tegen motivatieproblemen aan.
It takes two to tango, je moet maar net je goeie partner weten te vinden.
sandra  |   | 
27-10-2011
 | 
14:55 uur
''Werk wat een Nederlander, ongeacht leeftijd, niet meer wil doen''??? sorry, dat vind ik persoonlijk pure onzin. Ik heb dit ook gehoord bij Spanjaarden, Turken enz. die destijds via de z.g. ronselaars naar Nederland werden gelokt. Ik herinner mij dat mijn schoonvader ooit vertelde met de schop te hebben gewerkt, aan de afsluitdijk. Hij ergerde zich er enorm aan dat toen men de buitenlandse arbeiders binnenhaalde ook doodleuk zeiden, tja Nederlanders willen het werk niet verrichten, en dat het alleen om goedkope arbeiders ging, waar de ronselaars flink mee verdienden. Dat als iemand zonder werk zit men er gerust niet vies van is ze aan het werk te zetten als ze het ECHT WILLEN. Maar ze willen zo min mogelijk geld betalen. Ze weten heel goed dat de maandelijkse lasten gewoon te hoog liggen. Nederlanders staan gewoonweg teveel toe, hetgeen hier in de UK een bekend gegeven is, want zij zeggen hier dat wij gemakkelijker zijn in omgang met anderen. Maar wij zijn altijd de gebeten hond! no matter what! Al perst men al het geld uit de werkende bevolking, nog doen wij geen mond open. Het is gewoon een simpel feit, dat men goedkopere arbeidskrachten binnen wil halen, nogmaals in het voordeel van werkgevers, nothing else! Zelf heb ik flink gezocht naar een andere baan, op gegeven moment werd ik gebeld, over werk en moest meer over mijn werkervaring vertellen, uiteindelijk wees de man mij af en ik vroeg hem nu eens eerlijk aan te geven wat de reden daarvan was, waarop hij reageerde ''ik zal eerlijk zijn, je bent te duur vanwege je opleiding en leeftijd. Ik zei daarop ''en als ik nu bereid ben voor hetzelfde loon te werken'', tja rechtmatig gezien, werd dat niet toegestaan was zijn antwoord. Dus kom a.u.b. niet aan dat ''Nederlanders dat soort baantjes niet willen'', bovendien heb ik ook zo iets van, dan moet men ze gewoon die banen geven zodat er minder werklozen zijn. Ik ken dat soort excuses nu onderhand wel. Zelf had ik een goede baan, ben eruit gezet, en uiteindelijk gekozen voor schoonmaakwerkzaamheden hier in de UK, omdat ik simpelweg WIL WERKEN en niet aan de kant gezet wil worden door mijn eigen land als Nederlandse zijnde!. Het feit is gewoon daar, dat men de Nederlander eruit werkt!! voor egoistische redenen, ongeacht of ze nu hun gezin moeten onderhouden of niet. En nog steeds zie ik die belachelijke reklames, van banken, kom bij ons lenen! (tegen een belachelijk hoog interest) want men weet heel goed dat ze het niet meer redden, en niemand geeft er om dat anderen in de ellende terecht komen. Tegenwoordig moet ik zelf geld lenen om aan brandstof te komen voor de winter, Who cares!? right! nou mijn regering zeker niet!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10