zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis tempert loopbaanverwachting HR-professional

4 oktober 2011 - HR-professionals maken moeilijke tijden door. Door de economische crisis zijn de kansen op een nieuwe, betere baan geslonken en binnen de huidige werkkring zitten promoties er voorlopig niet in. Daarbij komt dat de dagelijkse werkzaamheden er vaak anders uitzien dan veel HR-professionals belangrijk vinden voor de organisatie. Onder dit gesternte blijven de meeste HR’ers zitten waar ze zitten.

Dit blijkt uit 'HR Trends 2011-2012', een onafhankelijk representatief onderzoek van  ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij. Voor het onderzoek, dat jaarlijks plaatsvindt, zijn 972 HR-professionals ondervraagd. 



HR-arbeidsmarkt stagneert
Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat de arbeidsmarkt in het HR-vakgebied stagneert, als gevolg van de mindere economische vooruitzichten. Tegelijkertijd vinden er binnen het HR-vak de nodige veranderingen plaats. In toenemende mate hebben HR-professionals een meer sturende rol binnen hun organisatie en neemt de werkdruk toe. Dit gaat ten koste van adviestaken, die de afgelopen jaren in de verdrukking zijn gekomen. Veel HR-professionals vinden het bijvoorbeeld belangrijk om talent binnen de organisatie te ontwikkelen, maar in de praktijk komt daar op dit moment niet veel van terecht omdat andere werkzaamheden de aandacht opeisen. 

HR is honkvast

Bijna driekwart van de HR-professionals is op dit moment niet van plan op zoek te gaan naar een andere baan, blijkt uit het onderzoek. Slechts achttien procent geeft aan actief te solliciteren. Ook bij degenen die vinden dat ze eigenlijk te weinig verdienen is de belangstelling voor een andere functie gering. Binnen deze groep is slechts 37 procent op zoek naar iets anders. Overigens vindt twee derde van de ondervraagden het loon wel marktconform.
Door de economische crisis die in 2008 in gang werd gezet, zijn de promotiekansen voor HR-professionals afgenomen. In 2009 wist 29 procent nog een hogere functie te krijgen, in 2010 was dat 28 procent en dit jaar is dat nog maar 25 procent. Deze daling tempert ook de verwachtingen. HR-professionals denken voorlopig minder kans te maken op een hogere functie. Nog geen negentien procent gelooft hier op dit moment in, vorig jaar was dat nog 22 procent.
Ook de kans op een nieuwe baan elders wordt lager ingeschat. HR-professionals baseren die verwachting op het feit dat ze minder snel voor een andere functie worden gepolst. Twee jaar geleden werd nog 46 procent benaderd door een headhunter of andere werkgever, nu is dat nog maar 35 procent. 

HR-aandachtsgebieden versus HR-prioriteiten

Veel HR-professionals zien intussen de invulling van hun huidige werk veranderen. Een aanzienlijk deel van de tijd gaat op aan zaken als aanname, ontslag en arbeidsverzuim. Meer adviserende taken komen daardoor in de verdrukking. Een goed voorbeeld is talentdevelopment, dat al twee jaar met stip bovenaan de prioriteitenlijst van de HR-professional staat. In de praktijk komt talentdevelopment er echter bekaaid vanaf, zo blijkt uit het onderzoek.
Deze tendens wordt ondersteund met de ontwikkeling van de rol van de HR-professional in de organisatie. Ten opzichte van vorig jaar is de administrerende en registrerende rol toegenomen van elf procent naar 19 procent van het totale takenpakket. De adviserende rol neemt hiertegenover juist af van 45 procent in 2010 naar 38 procent in 2011.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 P&O’er krijgt meer taken maar niet meer salaris
 HR-professionals somber over eigen toekomst en salaris
 Persoonlijkheid bepaalt succes HRM-professional
 Hoe vindt u een baan via uw netwerk? Twaalf do’s en don’ts
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10