zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maandagochtendblues bestaat niet

1 augustus 2011 - Mensen houden niet van de eerste werkdag na het weekeinde. Toch? Een aantal wetenschappers onderzocht dit. Wat blijkt? De maandagochtendblues is een fabel. In hun studie ‘Weekends and Subjective Well-Being’ lieten John F. Helliwell en Shun Wang een half miljoen Amerikanen tussen januari 2008 en juni 2009 iedere dag aangeven hoe ze zich voelden.

Dat schrijft Express.be. Tijdens de weekdagen bleek de stemming nauwelijks te variëren Mensen rapporteerden wel vaker positieve emoties tijdens het weekeinde. De reden daarvoor was dat ze op zaterdag en zondag meer tijd met hun familie en vrienden konden doorbrengen, gemiddeld 1,7 uur per dag. 



Rol leidinggevende
Werknemers die fulltime werken, hadden het op weekdagen moeilijker dan parttime werknemers, maar voelden zich al met al wel gelukkiger. Belangrijk was ook of hun leidinggevenden zich als ‘bazen’ of ‘partners’ gedroegen. In het laatste geval voelden de werknemers zich tijdens de week de helft gelukkiger.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Maak een feestje van 'blue monday'
 Webwinkels hebben het druk tijdens kantooruren
 Slecht humeur, slechte prestaties
 Vier tips om de stemming erin te houden
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
1-08-2011
 | 
19:36 uur
Wederom een hype ter ziele. Degenen die het meeste last namelijk bleken te hebben van de 'Monday Blues' zijn en waren namelijk de mensen die met lood in de hoeven naar hun werk gingen.

Als men werkelijk oog voor dat aspect zou hebben zou wel eens tot de conclusie kunnen komen dat er flink wat mensen zijn die wellicht iets aan het doen blijken waar ze van nature de affiniteit niet toe bezitten.

Simpel gesteld je hebt slagers en slagers, schoenmakers en schoenmakers. Maar, je zou wellicht heel goed voor iets hebben kunnen leren, of het was in eniger mate noodgedwongen, maar dat wil niet zeggen dat je er ook werkelijk persoonlijke affiniteit mee bezit.

In de tijd dat men de mond vol heeft van talent management weet men niet eens hoe talent te bepalen laat staan te vinden. Helaas.
Jackie  |   | 
2-08-2011
 | 
08:38 uur
De maandagochtendblues een fabel? wanneer ik om mij heen kijk, zie ik toch heel wat mensen die het moeilijk hebben op de maandagochtend. Bijkomen van het weekend? Moet kunnen hoor ik zeggen, ach wat maakt het uit. Het is gewoon een feit.....

Wat belanrijk is dat je goed in je vel zit, lekker van het leven kunt genieten en je werk leuk vindt!
En de enige die dat kan bepalen bij jij!

Dus hoezo een fabel ten einde - fabels zullen altijd bestaan, de mensheid heeft ze nodig :-)
NumoQuest  |   | 
3-08-2011
 | 
11:18 uur
Beste B,

Ik heb totaal geen moeite dat mensen in het weekend lekker doorzakken en daar op de maandagmorgen nog wel eens wat 'last' van kunnen hebben.

Ik heb zeker oog voor het biologische ritme van mensen. Sterker nog, ik ben een groot voorstander dat je daar als persoon naar luistert. Maar dat is een individuele keuze die een ieder zelf mag maken me dunkt.

Ik ageer eigenlijk een beetje tegen dit soort 'bestempeling' van iets dat weinig met de blues te maken heeft maar meer met nog niet uitgerust blijken op de maandag morgen. Zakelijk gezien mag ik daar iets van vinden wanneer mijn werknemers, die uit mijn budget worden betaald, niet opbrengen wat je doorgaans, heel gezond overigens, van die of gene mag verwachten.

Ik kom in de praktijk steeds vaker mensen tegen waarvan je je werkelijk af zou moeten vragen wat ze op die plek doen. Heb je affiniteit met de plek waar je jezelf naartoe hebt weten te werken, dan wek je de verwachting voor de taken opgewassen te zijn.

Ik begrijp wat dit betreft je standpunt wel maar deel je mening en sarcasme niet. Als je dan zo 'verantwoordelijk' wil zijn, wordt dan zelfstandige zodat je volkomen naar eigen ritme kunt leven en werken. Heb ik helemaal niets op tegen voor de goede orde.

Maar als jij je voor 40 uren betaald werk committeert aan een functie, dan mag je zakelijk ook aannemen dat je ook op maandagmorgen gewoon opgewassen bent voor die taken.

Monday Blues is slechts een bedacht labeltje voor een verschijnsel voor iemand die er of op de maandag geen zin in heeft, of het in het weekend zo bont heeft gemaakt dat die daar maandagmorgen nog last van heeft. Ik ben een beetje tegen dit soort hypen en labelen maar noem het gewoon bij de naam.

En je hebt gelijk. Ik heb zelden last van een dergelijk gevoel en ben nu echt niet een ochtend mens te noemen. ;O)
B  |   | 
3-08-2011
 | 
09:08 uur
@NumoQuest

Wat was nu precies de bedoeling van je reactie? Als ik het goed begrijp koppel jij een eventuele ''mondayblues'' direct, alleen en volledig aan het niet geschikt zijn voor een functie of er geen affiniteit mee hebben. Lijkt mij totale kul.

Is het niet mogelijk dat mensen gewoon liever weekend vieren dan werken, liever uitslapen dan om acht uur op hun werk zitten? Zou het misschien niet kunnen liggen aan de verschillen in leefritmes tussen weekend en werkdagen? Later slapen in het weekend, langer slapen in het weekend, feestjes (lees drank) en allerlei andere activiteiten die veeeeeeeel leuker zijn dan welk werk dan ook.

Of is jou reactie er 1 van een manager die vindt dat bij iedereen werk op de 1e plaats moet staan? Of van een workaholic misschien die vergeten is dat er andere dingen in het leven zijn dan werken, die geen last heeft van veranderende ritmes? Geen leukere activiteiten kent dan werken. Nee, dan heb je geen last van ''mondayblues''. Hoop dat je daar blij mee bent. Hoop dat je omgeving er ook blij mee is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10