zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe uitdagingen als virtualisatie en cloud mainstream worden

24 juni 2011 - CEO’s en CFO’s zijn kritisch als het gaat om verschuivingen van bedrijfsvitale applicaties naar virtuele of cloud-omgevingen. Deze zorgen zijn gebaseerd op uitdagingen rond security, betrouwbaarheid, beschikbaarheid en prestaties. Dat blijkt uit het internationale '2011 Virtualization and Evolution to the Cloud'-onderzoek van Symantec Corp.

In dit onderzoek is gekeken hoe organisaties van plan zijn hun bedrijfsvitale initiatieven om te zetten naar virtuele en hybride cloud-omgevingen. De focus lag op server-, client- en storage-virtualisatie, storage-as-a-service en hybride/private cloud-technologieën. 



Enorme verschuiving
"Cloud computing betekent een enorme verschuiving binnen IT, van traditionele IT delivery naar een service-provider-model. De verschuiving naar de cloud is een complexe verandering voor veel organisaties. Hierbij is het van belang dat de IT-afdeling en de gebruikers op de werkvloer op één lijn liggen," zegt Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales Organisation bij Symantec. "Virtualisatie maakt private en hybride clouds mogelijk en ons onderzoek laat zien dat het plannen van een naadloze overstap een noodzakelijke voorwaarde is om de eenvoud, de mogelijkheden en de efficiëntie te behalen die deze omgevingen te bieden hebben." 

Verschil tussen verwachtingen en realiteit

De implementatie van server-virtualisatie is al breed toegepast. Meer dan 75 procent van de organisaties overweegt private en hybride cloud-oplossingen. Van de geëvalueerde technologieën in het onderzoek, zijn server- en storage virtualisatie het meest ver ontwikkeld, 45 en 43 procent van de ondernemingen past dit al toe. Private storage-as-a-service is met 36 procent van de bedrijven die dit toepassen, het minst ver ontwikkeld.
Eerdere investeringen toonden aan dat er verschillen zijn tussen verwachtingen en werkelijkheid. Dit laat zien dat organisaties nog steeds lerende zijn over welke technologieën het meest geschikt zijn en hoe de nieuwe uitdagingen die naar voren komen, opgelost moeten worden. Symantec vroeg respondenten naar de doelen in server-, storage-, en endpoint virtualisatie, private storage-as-a-service en de hybride/ private cloud. Daarna werd aan degenen die het implementatieproces al achter de rug hebben, gevraagd welke doelen zij daadwerkelijk behaald hebben. Het verschil tussen deze twee antwoorden onthulde een kloof tussen de verwachtingen en de resultaten:

• Projecten voor server-virtualisatie waren veelal succesvol, met een gemiddeld verschil van vier procent tussen de verwachtte en gerealiseerde doelen. Het grootste verschil kwam naar voren op het gebied van schaalbaarheid, het verlagen van kapitaaluitgaven en het verlagen van operationele kosten. 

• Het gemiddelde tekort in storage-virtualisatie was 33 procent. Teleurstellingen kwamen vooral voor op de gebieden flexibiliteit, veerkracht, schaalbaarheid en het verlagen van operationele kosten. 

• Het gemiddelde verschil tussen de verwachtte en gerealiseerde doelen voor endpoint-/ desktopvirtualisatie is 26 procent. De respondenten gaven aan teleurgesteld te zijn in de inzet van nieuwe endpoints, levering van applicaties en de compatibiliteit van applicaties. 

• 77 procent van de organisaties overwegen private storage-as-a-service, maar deze projecten zijn moeilijk te implementeren waardoor de verwachtingen in 37 procent van de gevallen tegenvallen. 

Deze verschillen zijn een kenmerk van markten die zich in de beginfase bevinden en waar verwachtingen vaak niet gelijk liggen aan de realiteit. Omdat virtualisatie en cloud-markten zich blijven ontwikkelen, verwachten we dat deze verschillen kleiner worden. 

Het vergroten van de focus op bedrijfsvitale applicaties

Organisaties die investeren in virtualisatie en hybride/ private cloud-technologieën, lijken een gelijk pad te volgen. Zij starten bij het virtualiseren van applicaties die minder vitaalzijn, zoals test- en ontwikkelingsomgevingen en vervolgen naar belangrijkere applicaties zoals email en collaboration; business-lijnen; eCommerce en supply chain; en ERP/ CRM.
Het onderzoek laat zien dat organisaties virtualisatie inzetten voor bedrijfsvitale applicaties. Van debedrijven die virtualisatie implementeren, plant meer dan de helft (59 procent) om database-applicaties te virtualiseren in de komende twaalf maanden. 55 procent plant om webapplicaties te virtualiseren, 47 procent wil email en kalenderapplicaties virtualiseren en 41 percent is van plan om de ERP-applicaties te virtualiseren. Verder blijkt dat organisaties langzamer hybride/ private cloud-technologieën inzetten voor bedrijfsvitale applicaties. Een gemiddelde van 33 procent van de bedrijfsvitale applicaties zoals ERP, accountancy en CRM bevindt zich in hybride/ private cloud-omgevingen. Respondenten lieten hun zorgen blijken over account-, service- of traffic-problemen, herkenning van kwetsbaarheden, toegangsproblemen, disaster recovery en encryptie. 

Kwaliteit van service-uitdagingen wordt topprioriteit

Nu virtualisatie en private cloud-technologieën steeds breder geïmplementeerd worden, worden de kosten en prestaties van storage steeds meer top-of-mind. Meer dan de helft van de respondenten (56 procent)zegt dat storage-kosten licht of significant zijn stegen als gevolg van server-virtualisatie. Voor de organisaties die zich bevinden in het proces van storage-virtualisatie, zijn de top drie redenen voor ontwikkeling: het verlagen van operationele kosten (55 procent), het verbeteren van storage-prestaties (54 procent) en het verbeteren van de paraatheid voor disaster recovery (53 procent).
76 procent van de ondernemingen die server-virtualisatie heeft geïmplementeerd gaf aan dat security een lichte of extreem grote factor was die zorgde voor een terughoudende houding in het besluitvormingsproces over het wel of niet plaatsen van bedrijfsvitale applicaties op gevirtualiseerde servers. Hierdoor gaf 63 procent aan security als een significante of extreme uitdaging te zien voor de implementatie van servervirtualisatie. 

Problemen rond presataties

Problemen rond prestaties zijn een punt voor de meerderheid van de organisaties. 76 procent van de bedrijven die server-virtualisatie geïmplementeerd heeft, gaf aan dat prestatie een lichte of extreem grote factor was die zorgde voor een terughoudende houding in het besluitvormingsproces over het wel of niet plaatsen van bedrijfsvitale applicaties op gevirtualiseerdeservers. 72 procent van deze organisaties die een hybride/ private cloud heeft geïmplementeerd, noemt prestatie als een significante of extreme uitdaging. 

Betrouwbaarheid
Van de ondernemingen die server-virtualisatie geïmplementeerd hebben, was betrouwbaarheid de nummer één zorg. 78 procent gaf aan dat het een lichte of extreem grote factor was die zorgde voor een terughoudende houding in het besluitvormingsproces over het wel of niet plaatsen van missie vitale applicaties op gevirtualiseerde servers. 83 procent van de organisaties die storage virtualisatie heeft geïmplementeerd, gaf aan dat uptime en availability een belangrijk doel is.
IT en verantwoordelijke bestuurders denken verschillend over de potentie
De onderzoeksresultaten laten zien dat 46 procent van de CFO’s die hybride/ private clouds aan het implementeren zijn, minder dan ‘enigszins openstaan’ om bedrijfsvitale applicaties te verplaatsen naar deze omgevingen. 44 procent van de CEO’s zijn voorzichtig over het verplaatsen van deze applicaties.
De grootste zorgen over virtualisatie en hybride cloud-implementaties zijn: betrouwbaarheid (78 procent), security (76 procent) en prestaties (76 procent). Gebaseerd op de reacties vanuit de IT, blijken in de praktijk veel C-level bezorgdheden ongegrond te zijn. Zo zijn bijvoorbeeld bedenkingen over prestaties één van de belangrijkste redenen voor deze voorzichtigheid, terwijl 78 tot 85 procent van de organisaties die server-virtualisatie geïmplementeerd hebben, hun doelen met betrekking tot prestaties halen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ROI van de cloud is moeilijk in te schatten
 Wildgroei cloud computing is niet zonder risico
 CIO’s maken zich zorgen over veiligheid cloud computing
 Kwart Europese bedrijven overweegt cloud-technologie
 
 
reacties
 
Guido Leenders  |   | 
25-06-2011
 | 
14:49 uur
Goed verhaal. In de praktijk merk ik bedrijven tot pakweg 50 werkplekken standaard structureel vragen naar een ''cloud''-achtige oplossing, of dat nu hosted, SAAS, ASP of iets anders is. Het criterium is niet kosten, maar vooral gemak.

Er staan trouwens een paar tikfoutjes in: 'vitaalzijn' en 'debedrijven'.
NumoQuest  |   | 
26-06-2011
 | 
18:56 uur
Al verschillende malen heb ik vele kanttekeningen gezet bij het aspect 'beschikbaarheid van corporate kritische applicaties en data'. Nog steeds heb ik geen enkel antwoord gekregen die mij overtuigd heeft gebracht.

Wanneer we het hebben over het 'cloud hosting' van applicaties kan ik me er wel iets bij voorstellen maar wanneer we het hebben over corporate en persoonlijke data dan gaat men, bij de vragen die ik heb gesteld tot nog toe althans, mank qua beantwoording.

Noem mij conservatief maar wanneer ik niet overtuigd ben dat persoonlijke en corporate data a: niet genoeg beveiligd is en b: zich niet binnen mijn eigen netwerk bevind, dan is er maar weinig wat mij kan overtuigen om te denken aan 'cloud'.

Er zijn wetmatigheden in de IT waar de hypers van de cloud overduidelijk geen kennis van dragen en geen rekening mee houden. Links en rechts zie ik dat die wetmatigheden met voeten worden getreden. Cloud, voorlopig even niet. Zo eenvoudig is het.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10