zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ROI van de cloud is moeilijk in te schatten

21 juni 2011 - Veel organisaties zetten overhaast cloud-oplossingen in zonder daarvoor vooraf een helder plan op te stellen om daadwerkelijk tegemoet te komen aan de behoeften van de organisatie. Dit kan niet alleen een succesvolle implementatie van de cloud in de weg staan, maar kan in sommige gevallen de bedrijfsvoering serieus in gevaar brengen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit recent onderzoek in opdracht van Easynet Global Services.

Voor het onderzoek zijn 800 CIO’s en senior IT-managers in negen Europese landen ondervraagd. De resultaten brengen een disbalans aan het licht tussen de algemene gedachtenvorming bij het plannen van de overgang naar cloud computing en de verwachte zakelijke voordelen, de plannen op het gebied van toekomstige investeringen en de criteria voor het meten van de ROI. De volgende feiten tonen deze disbalans aan:



• Voor iets meer dan de helft (51 procent) van de respondenten is het reduceren van IT-kosten de belangrijkste overweging in hun beslissingsproces omtrent het verplaatsen van hun applicaties, data en diensten naar een cloud-omgeving.
• De meerderheid van de respondenten (55 procent) verwacht dat kostenbesparing het belangrijkste voordeel is van het toepassen van de cloud.
• Meer dan tweevijfde van de respondenten (45 procent) verwacht voordeel uit de cloud te behalen doordat bedrijfsinformatie en -data vanaf elke plek beschikbaar zijn. Dit geeft aan dat werken op afstand steeds meer wordt geaccepteerd.
• Op de vraag of de respondenten plannen hebben om in de komende twaalf maanden hun investeringen in cloud-technologieën op te voeren, antwoordde bijna de helft (49 procent) bevestigend. 

Geaccepteerde norm
De resultaten tonen aan dat de cloud op de agenda staat en een geaccepteerde norm is in het bedrijfsleven. Een zorgwekkende ontwikkeling is echter, dat minder dan een derde van de respondenten (31 procent) gelooft dat ze de ROI van hun cloud-projecten goed kunnen meten. Gezien de eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten van Easynet is het duidelijk dat er een gevaar bestaat dat organisaties niet optimaal profiteren van de voordelen die een overstap naar de cloud kan bieden. Uit eerdere onderzoeksresultaten blijkt dat bedrijven in hun cloud-strategie soms de rol van het zakelijke netwerk over het hoofd zien. 

Heldere strategie
In een reactie op het onderzoek zegt Justin Fielder, CTO van Easynet Global Services: "CIO’s moeten in de cloud stappen met een heldere strategie in hun achterhoofd. Ons onderzoek toont aan dat er een zorgwekkende ‘laissez-faire’-houding bestaat ten opzichte van investeren. Bedrijven geloven wel dat de cloud veel voordelen oplevert, maar begrijpen alle implicaties nog niet. Met een goede planning en het vooraf bepalen van de juiste succescriteria kan de cloud zorgen voor enorme zakelijke veranderingen en een gegarandeerd succes. CIO’s moeten dit benaderen als elke andere investering. Zij moeten de juiste vragen stellen, zich goed laten adviseren, vooraf anticiperen op onvoorziene gebeurtenissen en zorgen voor een volledig begrip van de impact en zo van de ROI."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wildgroei cloud computing is niet zonder risico
 CIO’s maken zich zorgen over veiligheid cloud computing
 Overstappen naar de cloud? Doe rustig aan.
 Cloud: vooral om time-to-market en kosten te beperken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10