zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vergrijzing blijvend probleem voor de arbeidsmarkt

7 juni 2011 - In vrijwel alle delen van Nederland zal de vergrijzing van de bevolking gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een studie van UWV WERKbedrijf. Zo kan de vergrijzing regionaal en binnen sectoren tot aanzienlijke problemen leiden bij het vervullen van vacatures.

Ook dreigen bedrijven kennis en ervaring te verliezen. De vergrijzing is een demografische ontwikkeling die de komende decennia aan zal houden. UWV pleit voor een regionale aanpak door bedrijfsleven, overheid en onderwijs gezamenlijk.



Vergrijzing en krapte
In de studie 'Vergrijzing en krapte' brengt UWV WERKbedrijf de invloed van de vergrijzing per arbeidsmarktregio in beeld. Uit het rapport volgt dat de Nederlandse beroepsbevolking na 2015 af zal nemen als gevolg van de vergrijzing. Door de krimp zullen er minder mensen beschikbaar zijn voor werk. Tegelijk nemen de kwalitatieve eisen die werkgevers stellen aan werknemers toe. Hierdoor zal het voor werkgevers moeilijker worden om voldoende geschikt personeel te vinden. De studie laat tevens zien dat er naast de vergrijzing andere factoren een rol spelen bij het krapper worden van de arbeidsmarkt.

Limburg meest vergrijsd, Flevoland het minst

De vergrijzing van de arbeidsmarkt doet zich het sterkst gelden in de arbeidsmarktregio's Noord-, Midden- en Zuid-Limburg, West-Brabant en Groningen. De enige regio waar de problematiek minder speelt is Flevoland. De overheid en het onderwijs zijn het meest vergrijsd. Nu al is meer dan de helft van de werknemers in deze sectoren 45 jaar of ouder. Ook in de zorgsector zijn veel oudere werknemers werkzaam. Relatief het minst vergrijsd zijn de handel en de horeca.

Gezamenlijke aanpak in de regio
In het rapport draagt UWV WERKbedrijf handvatten aan om te anticiperen op het te verwachten tekort aan personeel. Voorbeelden zijn het verder verhogen van de participatiegraad (bijv. ouderen, vrouwen en allochtonen), het (bij)scholen van zittend personeel en het in dienst nemen van doelgroepen die nu nauwelijks aan bod komen maar wel arbeidspotentieel vertegenwoordigen, zoals gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Cruciaal hierbij is een regionale aanpak door bedrijfsleven, overheid en onderwijs gezamenlijk. In diverse regio's is al sprake van dergelijke publiek-private samenwerking. Voorbeelden zijn de Taskforce Regionale Arbeidsmarkt Midden Brabant en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt in de Achterhoek.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toenemende risico’s zorginstellingen vragen om cultuuromslag risicomanagement
 Bedrijfsgezondheidszorg pakt handschoen op
 'De toekomst is aan nieuw organiseren’
 65-plussers dichten eigen gaten op de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
7-06-2011
 | 
11:12 uur
Het is een prachtig epistel geworden, heb ik gelezen. Het is niet nieuw maar wel consistent met de realiteit van het moment. Dat de vergrijzing er aan zit/zat te komen, kan en mag voor niemand als een verrassing worden beschouwd. Tenminste, voor diegenen die twintig jaar geleden hebben opgelet.

Toen was er al namelijk sprake van dit gegeven en iedereen heeft dit klaarblijkelijk ergens in een lade gestopt en niet meer naar om gekeken. De voorbije twaalf jaar hebben wij niets van een Balkenennde, Bos, Donner, Kampjes en consorten, ik stel dit even volkomen los van welke politieke richting of beschouwing dan ook, gezien wat leek op enige competentie Nederland voor te bereiden op de komende ontwikkelingen.

Neen. Men heeft er alles aan gedaan het ontslagrecht verder te versoepelen. Het stukje basis stelsel, dat tenminste was de basis van de Nederlandse economische cohesie, verder uit te hollen en op de helling te gooien.

Men heeft er alles aan gedaan om heel consequent, de BV NL in een positie te manoeuvreren die gelijk staat aan mismanagement door misrepresentatie, valsheid in geschrifte, valse belofte, impotentie en regelrechte incompetentie, welke enorme schade en vertraging met zich mee brengt.

Het staat de ondernemers natuurlijk volkomen vrij eisen te stellen aan een sollicitant. Evident. Maar wanneer deze niet gevonden kan worden, let u even op beste lezer[es], voelt men zich niet geroepen verder te kijken naar bijvoorbeeld het ouderen contingent.

Bijzonder is het nu te zien dat men rept en roept over de dreigende tekorten en daarmee de schade die de BV NL zal gaan oplopen. Wacht even..... was het niet zo dat werkgevers en opdrachtgevers erg hard hadden gelobbyd om tot hier te komen? Enfin. We zijn nu werkelijk nieuwsgierig wat de BV NL als volgende stap zal ondernemen.

Tempo Team heeft de aanzet gegeven door te stellen dat we een beroep moeten doen op de ouderen specialisten. Immers het is gebleken dat die volkomen en waardevol kunnen worden ingezet. Daar is klaarblijkelijk helemaal niet zoveel voor nodig. Blijkt.

Maar men blijft nog steeds roepen dat men het niet kan vinden? Prima. De problematiek gaat er niet mee weg. Sterker nog, de tekorten nemen alleen maar toe. Wat gaat de BV NL nu doen? Roepen dat we die tekorten dan maar uit het buitenland moeten halen of .....

Het UWV brengt een prachtige analyse uit maar wat is deze analyse waard als het UWV volkomen wordt uitgehold veroorzaakt door incompetente politiek die er debet aan is dat de huidige stand van zaken kan persisteren?

Wij weten dat we van de politiek niets hoeven te verwachten. Men is daartoe zeker niet capabel gebleken en de stappen die men nu aan het zetten is spreekt boekdelen. We gaan hier even niet aan wat de consequenties zullen zijn maar wel dat we nog steeds aan kijken tegen een maatschappelijk probleem.

en aanzienlijk deel van het ouderen contingent dat thuis zit kijk met kromme tenen naar de huidige situatie en vraagt zich waarschijnlijk af wanneer men eindelijk zich eindelijk weer eens bedient van 'Common Sense'.

Een aanzienlijk deel van het probleem kan namelijk nog steeds aardig worden opgevangen wanneer men .......
Janus Kizuna  |   | 
7-06-2011
 | 
13:50 uur
Mijn ervaring is nog steeds dat veel werkgevers niet de dure oude(re) werknemers willen betalen maar wel met jongere en goedkopere mensen dezelfde ervaring wil. Ik heb persoonlijk weinig moeite met oudere werknemers, want als je deze goed inzet kan je erg veel aan ze hebben (bijv. vanuit een seniorrol). Zolang we nu maar blijven praten dat het een probleem is c.q. gaat worden, dan gaan we daar met zijn allen in geloven en er naar handelen.

Neem die 50 of 55 jarige gewoon in dienst en zet hem of haar in op een rol waar hij of zij het beste tot uiting komt (voor de persoon zelf en de onderneming). Laat deze de jongere mensen begeleiden en kennis overdragen en het behoud van kennis binnen je organisatie kan je waarborgen.
En laten we ophouden er alleen over te spreken.
Hans  |   | 
22-02-2012
 | 
11:14 uur
hey ik ben hans ik heb een paar vraagjes over de vergrijzing en ontgroening van de nederlandse arbeidsmarkt. vraag 1: wat zijn de verbanden tussen vergrijzing en ontgroening met de arbeidsmarkt?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10