zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen drinken en vrouwen stressen in de auto

26 mei 2011 - Nederlandse mannen (40 procent) schatten hun rijvaardigheid hoger in dan de gemiddelde Nederlander. Vrouwen (21 procent) stellen zich op dat punt bescheidener op. Of die 'hogere' inschatting van rijvaardigheid door mannen tot veiligere situaties leidt, is onzeker. Mannen zeggen namelijk zelf dat ze wel eens met alcohol achter het stuur kruipen (dertien procent) en zonder gordel rijden (achttien procent).

Vrouwen voelen zich vaker angstig op de snelweg (22 procent) of tijdens vakantieritten in de bergen (44 procent). Dit alles blijkt uit een onderzoek van Goodyear, dat onderdeel is van de Europese Road Safety Tour 2011. 



Jonge mannen grootste gevaar
Mannen zijn dus zekerder achter het stuur. Maar rijden ze ook veiliger? Veel meer dan vrouwen kruipen mannen wel eens met alcohol achter het stuur. Volgens de helft van de Nederlandse weggebruikers vormen jonge mannen het grootste gevaar op de weg. Bijna niemand (twee procent) vindt jonge vrouwen gevaarlijk. Beduidend meer mannen (44 procent) dan vrouwen (27 procent) halen soms rechts in. Mannen (twintig procent) rijden ook vaker soms door rood als er geen verkeer aankomt (vrouwen elf procent). Meer heren (achttien procent) dan dames (tien procent) zitten soms of regelmatig zonder gordel achter het stuur. 

Vrouwen vaker bang achter het stuur
Zijn vrouwen emotioneler dan mannen? Dat blijkt niet uit het onderzoek. Wel ervaren beide geslachten soms andere emoties achter het stuur. Bijna tweederde van de Nederlandse mannen geeft aan nooit angst te voelen tijdens het rijden. Onder vrouwen ligt dit met 47 procent een stuk lager. Vrouwen geven toe angstiger te zijn op de snelweg (25 procent) of tijdens vakantieritten in de bergen (44 procent). 

Loud Music and Cars

Eén derde van de Nederlanders geeft aan dat muziek hun rijstijl beïnvloedt. 40 procent van deze groep zegt harder te gaan rijden door luide, harde of goede muziek. Toch roept muziek ook wisselende reacties op onder deze mensen: meer mannen (vijftien procent) dan vrouwen (zes procent) geven aan rustiger/langzamer te gaan rijden bij rustige muziek. Bij harde muziek zijn er nauwelijks verschillen. Van de vrouwen die aangeven dat muziek hun rijgedrag beïnvloedt, ergert acht procent zich wel vaker dan mannen (één procent) aan muziek tijdens het rijden. 

Gevaren en ergernissen op de weg

De Nederlandse automobilist stoort zich op de weg vooral aan asociaal en agressief rijgedrag (53 procent), bumperkleven (51 procent), geen richtingaanwijzer gebruiken en onnodig links rijden (beide 29 procent).
Mannen ergeren zich vaker dan vrouwen aan files (elf procent, vrouwen vijf procent) en onnodig links rijden (36 procent, vrouwen twintig procent). Vrouwen storen zich meer aan asociaal/ agressief rijgedrag (59 procent, mannen 48 procent) en afsnijden (zeventie procent, mannen twaalf procent). 

Schaamteloos?

Verwacht geen opvallend schokkende handelingen tijdens de autorit. Slechts twaalf procent van de Nederlandse ondervraagden schaamt zich voor handelingen in de auto. Daarvan schaamt twee procent van de mannelijke ondervraagden zich voor seksuele handelingen tijdens het rijden. Vrouwen (zeventien procent, mannen nul procent) zeggen zich wel te schamen voor vloeken in de auto. Nederlandse heren schamen zich voor asociaal rijden (veertien procent, vrouwen nul procent). Bijna 40 procent van diegenen die zich schamen, generen zich het meest voor neuspeuteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander heeft slaap
 De zeven doodzondes tijdens woon-werkverkeer
 Vermoeidheid leidt tot gevaarlijke avondspits
 Leaserijder vreest ongelukken door particuliere auto
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10