zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna alle pensioenfondsen op schema met herstel

21 februari 2011 - Bij vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen ligt het herstel van de dekkingsgraad op schema of daarboven. Dat hebben zij gemeld in de evaluaties van hun herstelplannen per 31 december 2010, die dezer dagen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank zijn ingediend.


Met name in de laatste twee maanden van 2010 zaten de dekkingsgraden stevig in de lift, als gevolg van de gestegen rente en gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Dit positieve effect werd wel afgeremd maar niet teniet gedaan door het verwerken van de nieuwste prognoses omtrent de levensverwachting. 



Enkele uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen op dit positieve algemene beeld. Zo heeft een aantal fondsen minder geprofiteerd van de gestegen rente omdat het renterisico was afgedekt. Een viertal fondsen heeft aan de Pensioenfederatie doorgegeven dat zij op basis van hun dekkingsgraad per eind 2010 een voornemen tot korten in de evaluatie van hun herstelplan hebben moeten opnemen. Het gaat daarbij om een voorgenomen korting per 1 april 2012, soms in combinatie met andere maatregelen, zoals premieverhogingen. Uiteraard kan tot die datum nog veel veranderen; als in de tussentijd het herstel aantrekt kunnen kortingen wellicht achterwege blijven.
Het betreft de volgende fondsen: Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie en de Gemaksvoedingsindustrie (VLEP), Stichting Pensioenfonds Cultuur, pensioenfonds Royal Leerdam en Stichting ISS Pensioenfonds. Het gaat in totaal om 90.000 betrokkenen, waaronder circa 5.000 gepensioneerden. Dat is minder dan een procent van de totale populatie van pensioenfondsen. De betrokken fondsen hebben hun eigen deelnemers en gepensioneerden inmiddels geïnformeerd of zijn daarmee bezig. 

Oproep
Algemeen directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie noemt het positief dat de oproep aan de fondsen om zich te melden als korten een optie is in de evaluatie van hun herstelplan, succesvol is geweest. "Met dit gelukkig korte lijstje is nu voor iedereen duidelijk welke fondsen misschien gaan korten. Het aantal werknemers en gepensioneerden dat hierdoor mogelijk wordt geraakt, lijkt relatief beperkt te blijven. Een slag om de arm is nog wel op zijn plaats, want pas in mei komt DNB met een oordeel over alle ingediende evaluaties." 

Openheid
Riemen is blij dat met de openheid die nu kan worden geboden. "Gelukkig hebben we nu tijdig met DNB, AFM en het ministerie van SZW een gezamenlijke lijn kunnen uitzetten over de timing van de berichtgeving, waardoor onnodige onrust kan worden voorkomen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe site geeft in één oogopslag duidelijk pensioenoverzicht
 Nederlander wil het liefst een zeker pensioen
 'Effect loonsverhoging op pensioenkosten onderschat'
 Bedrijven storten meer geld om pensioentekorten te dekken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10