zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rotterdammers en Fransen besturen AEX

10 februari 2011 - Economen en bedrijfskundigen van de Rotterdamse Erasmus Universiteit verstevigden afgelopen jaar hun greep op de 25 belangrijkste Nederlandse bedrijven. Hun grootste concurrenten komen uit onverwachte hoek: het percentage Fransen in de top van de AEX blijft maar stijgen.

Dat blijkt uit het tweede Intermediair-onderzoek naar de studieachtergronden van alle raad-van-bestuursleden en commissarissen van de 25 AEX-bedrijven. 



Hofleverancier
De Rotterdamse Erasmus Universiteit blijkt hofleverancier voor zowel de 53 Nederlandse AEX-bestuurders als voor de 80 Nederlandse AEX-commissarissen. Het gros van hen heeft er economie gestudeerd. Het aantal Rotterdamse raad-van-bestuursleden is verder gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

Meer Nederlanders
Uit het Intermediair-onderzoek blijkt verder dat het aantal AEX-bestuurders met een Nederlands paspoort in 2010 licht gegroeid is, van 52 naar 53, en het aantal buitenlanders met één gedaald naar 60. Dat lijkt een trendbreuk, want het aantal buitenlandse bestuurders steeg door globalisering en fusies met buitenlandse bedrijven (denk aan Air France-KLM) de jaren daarvoor juist sterk. De Eindhovense hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman vermoedt dat die hernieuwde belangstelling voor Nederlandse bestuurders met de crisis te maken heeft: : Nederlandse bestuurders zijn geen grote leiders, geen ondernemers, maar ze kunnen wel goed op de centen letten en de continuïteit van een bedrijf garanderen. Daarom is Nederland ook best goed uit de crisis gekomen." 

Meer Fransen
Al daalde het aantal buitenlandse AEX-bestuurders licht, met hun afkomst is wel iets opvallends aan de hand: er verschijnen al maar meer Fransen aan de top van het Nederlands bedrijfsleven. Vormden Fransen met negentien bestuurders in de AEX vorig jaar al ruim de grootste groep; hun aantal steeg dit jaar tot twintig. Engelsen en Amerikanen (de nummers twee en drie) blijven daar met twaalf en negen ver bij achter. 

Weinig vrouwen
Opmerkelijk is verder dat onder de 113 raad-van-bestuursleden (Nederlands en buitenlands) van de AEX-bedrijven zich slechts twee Nederlandse vrouwen bevinden: Carla Smits-Nusteling, chief financial officer (cfo) van KPN en Francine Zijlstra van Corio. Toch is dat een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar; Zijlstra werd afgelopen voorjaar aangesteld in de top van Corio. 

Minder commissarissen
Verder blijkt het totaal aantal commissarissen van de AEX-bedrijven met elf geslonken. Volgens deskundigen verkleinen bedrijven hun raden van commissarissen om ze besluitvaardiger te maken en om kosten te besparen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beleggers optimistisch over ontwikkeling AEX
 ‘AEX-bedrijven benutten recessiemogelijkheden niet'
 Consistentie aan de top leidt tot betere prestaties
 Nederlandse CEO verdient helemaal niet zo veel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10