zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werk zoekt VROUW

31 januari 2011 - De Taskforce Deeltijdplus werd in 2008 in het leven geroepen om vooral de Nederlandse vrouw meer uren te laten werken. Hiermee zou de toekomstige vergrijzing kunnen worden opgevangen. Op 8 februari discussiëren specialisten en geïnteresseerden in de Rode Hoed over de haalbaarheid van de door de taskforce ingezette cultuurverandering in het vrouwelijke arbeidsethos.

In Nederland blijft de arbeidsparticipatie in voltijdbanen van vrouwen achter bij andere Europese lidstaten. 75 procent van het onbenut arbeidsmarktpotentieel is vrouw. De Taskforce DeeltijdPlus werd door het kabinet en de sociale partners ingesteld om een aanzet te geven tot een cultuurverandering die ertoe moet leiden dat vooral vrouwen meer uren gaan werken. 



Resultaten en discussie
De taskforce heeft zijn werk gedaan en is inmiddels opgeheven, maar wat is er terechtgekomen van haar conclusies? Dat wordt op dinsdag 8 februari bediscussieerd met:
- Pia Dijkstra (voorzitter voormalige Taskforce DeeltijdPlus; o.v.)
- Joan Ferrier (directeur E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit)
- Rutger Groot Wassink (mede-initiatiefnemer Manifest Papa Plus / beleidsmedewerker FNV)
- Elma Drayer (columnist, auteur van `Verwende prinsesjes`)
- Marjon Bolwijn (journalist de Volkskrant, auteur van `De ideale werknemer is een moeder`) 
Klik hier voor meer informatie.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Taskforce DeeltijdPlus: niet werken niet langer belonen
 Plasterk onderzoekt fiscale maatregelen voor vrouwen op arbeidsmarkt
 Vrouwen gaan meer werken als dat flexibeler kan
 Meer vrouwen aan het werk door crisis
 
 
reacties
 
Katharina  |   | 
31-01-2011
 | 
21:28 uur
Hoe productief zijn vrouwen in de mindere tijd dat ze werken? Wat zijn de gevolgen als je vrouwen ''pusht'' om meer te gaan werken voor deze productiviteit? Waarom willen vrouwen deeltijd werken? Wat is de maatschappelijke benefit van deze behoefte? Ik wordt weleens verdrietig en soms ook geirriteerd door de neiging om de verworvenheden van vrouwen in Nederland rondom werktijden onder druk te zetten...
B Weijers  |   | 
1-02-2011
 | 
10:05 uur
Wat is het toch dat er zoveel aandacht is om vrouwen en ''thuis'' vaders meer te laten werken? Ik ben van mening dat de opvoeding bij de ouder zelf moet blijven! Dus niet van de voorschoolse opvang, overblijf en de bso/oppas.Met minder uren,inzet en een goede baan kun je succesvol zijn als dat je streven is.
Linda van Dijk  |   | 
1-02-2011
 | 
11:02 uur
Met mijn arbeidsethos zit het wel snor. Ik ben helaas van 32 uur naar 30 uur moeten gaan omdat die ene middag BSO voor 2 kinderen mij meer kost dan dat de 2 uur werken mij oplevert.
Didi Verheijen  |   | 
1-02-2011
 | 
11:25 uur
Ten eerste is het niet zo dat WIJ achterblijven bij de andere Europese lidstaten; ZIJ blijven achter bij ons.

Ik denk dat de Nederlandse vrouw (of man) het juist als verworvenheid moet zien als zij de mogelijkheid krijgt om in deeltijd of helemaal niet te werken. Ten tweede moeten de ouders de mogelijkheid (blijven) hebben om zelf over de opvoeding te beslissen. Het zou verstandig zijn als de Nederlandse bedrijven de nadruk leggen op het creëren van meer deeltijdbanen ipv het pushen en blijven dwingen om meer te werken. Het grootbrengen van kinderen door de ouders is een groot goed en veel belangrijker dan veel mensen (waaronder die van Taskforce die toch beter zouden moeten weten) denken.

Ook vele onkosten voor de behandeling van ontspoorde jongeren én volwassen zullen ons bespaart blijven. En de toekomstige vergrijzing vangen we gewoon op door Spanjaarden en Ieren naar Nederland te halen. Wordt het nog gezellig ook...
Sandra  |   | 
1-02-2011
 | 
14:32 uur
Ik ben het helemaal met jullie redenaties eens, eindelijk weer eens gezond denkende mensen. Met verbazing las ik dit artikel. Men praat over de ''vergrijzing'' en het lijkt alsof men de Nederlandse bevolking als ''onwillige werknemers'' wil bestempelen. Zelf ben ik (helaas) 50+ (dan hou je volgens de Nederlandse samenleving op met bestaan) en wil dolgraag werken, maar dat wordt door de bedrijven in Nederland, niet in dank aangenomen. Eenmaal werd eerlijk bekend dat ik te duur ben. Men geeft eigenlijk aan, wij ''gebruiken'' liever de jongeren. Mijn jongste dochter (22 j.) kreeg naar veel zoeken een baan, maar zij werkt voor een hongerloontje!. Sorry dat ik het zeg, maar deze maatschappij SPOORT NIET. De regeringen smijten met (ons) geld en verwachten dan van gezinnen, dat zij daar nog eens alles voor opgeven. Ik dacht altijd dat de regering er voor ons is! maar niet wij voor hen. Het voelt als een kudde koeien in de weide, steeds minder ruimte, en steeds meer melken!. Telt het ''kind'' dan helemaal niet meer mee in Nederland, en democratie, ''bestaat dat'' eigenlijk nog in Nederland!? Als moeders of vaders, langer moeten werken, betekent het dat de kinderen tussentijds, over straat zwerven. Als alleenstaande ouder (destijds) met vier kinderen, heb ik helaas veel dingen niet opgemerkt, en daar werden zij de dupe van. Juist omdat ik zulke lange dagen maakte (met 2 banen), omdat ik amper de rekeningen kon betalen. NEDERLAND is ontzettend duur geworden en stelt zich afwijzend op tegenover de ouderen en gebruikt de jongeren!!! Ik woon nu in Noord-Ierland, waar ik geen: water, onroerend goed, gemeente belasting betalen moet, en de elektriciteit stukken goedkoper is. Bovendien is de kleding niet zo duur als men mij wilde doen geloven in het begin. Ik hoorde van ''mijn bejaarde moeder'', dat ze in Purmerend een boete gaan geven, indien de vuilnisbak niet goed op straat wordt aangeboden. Ik wens hierbij, alle ''Nederlandse gezinnen'' veel sterkte toe! Ik heb bewondering voor ons volk, dat ondanks alle ellende niet zo snel opgeeft, al vraag ik mezelf wel eens af .. waar de Leeuw is gebleven??. Ik mis mijn geboorte land (helaas) niet, mijn kinderen, kleinkinderen des te meer! Maar hier voel ik mezelf welkom, en kan rustiger adem halen. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10