zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende moeder niet populair onder werkgevers

14 januari 2011 - Het aantal bedrijven dat werkende moeders wil aannemen, is sinds dezelfde periode vorig jaar drastisch gedaald. In vergelijking met vorig jaar, toen 44 procent van de bedrijven aangaf werkende moeders aan te willen nemen, verwacht slechts 36 procent dat te doen in 2011.

Met 45 procent van de ondervraagde bedrijven wereldwijd die in 2011 nieuw personeel willen aannemen, is de intentie om werkende moeders aan te nemen zorgwekkend laag. 



Oude vooroordelen
Het Regus onderzoek hierover toont aan dat werkgevers wereldwijd nog steeds bezwaren hebben tegen het aannemen van werkende moeders gebaseerd op oude vooroordelen: 37 procent denkt nog steeds dat werkende moeders minder betrokken en flexibel zijn dan andere medewerkers; 33 procent is bang dat ze kort na de inwerkperiode weggaan omdat ze nog een kind willen; 24 procent denkt dat de kennis van werkende moeders niet up-to-date is. Ook in Nederland maken werkgevers zich het meest zorgen over een gebrek aan betrokkenheid (28 procent), al ligt dit percentage lager dan het wereldwijde gemiddelde. Iets minder bezorgd zijn Nederlandse werkgevers dat de kennis van werkende moeders niet up-to-date zou zijn (26 procent). In Nederland is 37 procent van de bedrijven van plan in 2011 nieuw personeel aan te nemen, maar slechts 28 procent daarvan geeft aan meer werkende moeders aan te nemen. 

Positief nieuws
Gelukkig is er ook positief nieuws: de meerderheid van de bedrijven is vol lof over herintreders. 72 procent meent dat bedrijven die parttime werkende moeders links laten liggen een aanzienlijk en waardevol deel van de beroepsbevolking niet op waarde weten te schatten. Bovendien vindt ruim 56 procent dat werkende moeders over vaardigheden beschikken die in de huidige markt moeilijk te vinden zijn en 57 procent geeft aan herintreders te waarderen omdat zij ervaring en vaardigheden meebrengen zonder topsalarissen te eisen. In Nederland gaf slechts 44 procent van de respondenten aan herintreders bijzonder te waarderen vanwege hun kennis. 

Flexibele mogelijkheden
Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux, licht toe: "Nu de werkvloer verandert, is de algemene opvatting dat bedrijven die deze waardevolle eigenschappen kunnen integreren meer kans op succes maken. Gelukkig worden flexibele werkafspraken meer gemeengoed en slimme bedrijven merken dat ze een gezinsvriendelijker en tegelijkertijd productievere werkomgeving kunnen creëren door flexibele werktijden te bieden of personeel dichter bij huis te laten werken. In Nederland werkt slechts tien procent van de vrouwen fulltime en slechts vier procent van de parttimers geeft aan liever fulltime te werken: Nederlandse vrouwen vinden flexibiliteit op het werk dus belangrijk. Wanneer men erkent dat de behoeften van werkende moeders niet uitzonderlijk zijn, en deze behoeften ook naar de andere medewerkers doortrekt, wordt de productiviteit verhoogd, dalen de overheadkosten en is het personeel gemotiveerder." 

Mannen, vrouwen en werkende moeders
Marlies van Wijhe, zakenvrouw van het jaar 2010 en algemeen directeur van Van Wijhe Verf, reageert: "Het is heel jammer dat er nog onderscheid gemaakt wordt tussen mannen, vrouwen en werkende moeders. Het belangrijkste is dat je betrokken werknemers vindt die kwaliteit leveren. Het gaat tenslotte om het resultaat. En er zijn tegenwoordig genoeg faciliteiten om gezin en werk te combineren. Voor mannen en vrouwen."

 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 EU wil geen langer zwangerschapsverlof
 Glazen voordeur houdt meer vrouwen tegen dan glazen plafond
 Taboes op werkende moeder en zorgende vader moeten verdwijnen
 Uitbreiding moederschapsverlof maakt vrouwen minder aantrekkelijk
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
14-01-2011
 | 
09:49 uur
Zolang bedrijven niets moeten hebben van het Zweedse systeem, het hebben van een kinderopvang naast het bedrijf, zal er niets verbeteren. Het blijft gewoon geen getrouwde vrouwen aan nemen, geen mensen boven de 55+, geen mensen met een handicap, kortom uitsluitend uit op het schaap met 5 poten, hij/zij moet jong zijn en tevens werkervaring hebben, het liefst tegen jeugdloon.
Na 2011 bij aantrekkende economie, piepen deze werkgevers wel anders, of ze moeten de VOC mentaliteit hebben, met schepen naar Afrika om daar slaven op te halen.
Nederland wordt eens wakker en werk aan een goede en gezonde toekomst, geef iedereen een kans op een fatsoenlijk leven, waar werken en beloning eerlijk blijven.
Miranda  |   | 
14-01-2011
 | 
10:11 uur
Vreemd dat bedrijven nog twijfelen over het aannemen van een moeder.

Er is namelijk geen vergelijkbare functie in Nederland waarin men zo moet multi-tasken en probleemoplossende kwaliteiten moet hebben als in de functie van moeder. Daarin zijn Nederlandse moeders dus zeer bedreven.

Daarnaast kunnen zij op een hele efficiënte manier met hun tijd omgaan, zijn zij gemotiveerd om aan het maatschappelijke proces deel te nemen en is de moeder, 30/40'er van nu, vaak hoog opgeleid.

Wat u daar als werkgever alleen maar tegenover hoeft te stellen is een inhoudelijk interessante functie met de flexibiliteit om een goede balans tussen werk en privé te behouden.

Eenmaal aan boord is de moeder een trouwe werknemer. Ik zou zeggen: bedrijven doe er uw voordeel mee!
maria  |   | 
14-01-2011
 | 
10:39 uur
De reactie van Miranda kan ik volledig ondersteunen.

Daarbij is er nog een groep: moeders die al jaren op en rond het minimum leven. bv.alleenstaande moeders in de bijstand.
Deze groep is vaak nog handiger in budgeteren.
Creatieve oplossingen bedenken. Door dat ze al jaren roeien met de kleine riemen die ze hebben.
Mascha  |   | 
14-01-2011
 | 
13:54 uur
Is de daling in de intentie om moeders aan te nemen, volgens het onderzoek, puur en alleen toe te schrijven aan ouderwetse vooroordelen of is een deel hiervan ook gegrond op daadwerkelijke ervaringen?
Met de opkomst van het Nieuwe Werken zijn werkende moeders vast en zeker beter in staat hun leefritme (nog) beter te managen. Of valt er zo alleen maar een groter gat omdat ze dan helemaal weinig op kantoor zijn?

(Klik hier)
Jan  |   | 
14-01-2011
 | 
14:01 uur
Laten we niet vergeten dat de moeders ook niet zo happig zijn om aan het werk te gaan. Nederland heeft het hoogste percentage niet of part-time werkende vrouwen in Europa!

Nu de vergrijzing zijn intrede doet zullen de vrouwen wel moeten en uiteraard de werkgevers ook.
Miranda  |   | 
14-01-2011
 | 
15:59 uur
Zodra moeders weten dat hun kinderen op een veilige en professionele opvang terecht kunnen, zullen ze ineens veel happiger zijn om aan het werk te gaan. In vele andere landen is die opvang veel beter geregeld.

Laat Nederland daar eerst eens voor zorgen zodat we voor de periode van vergrijzing, die niet lang op zich laat wachten, klaar zijn om al onze goed opgeleide mensen in te zetten.

Willem van Druten  |   | 
17-01-2011
 | 
09:31 uur
Aangezien het een trendmatige afname lijkt i.t.t. een stijgende behoefte aan goede medewerk(st)ers kunnen de uitkomsten van dit onderzoek ook een relatie hebben met een stijgende angst van mannen voor de opkomst van het vrouwelijke potentieel.
Dus naast genoemde vooroordelen en een stukje gebrek aan faciliterend beleid voor “werkende moeders” een stukje reflectie van bedreigde werkende mannen.
Zeker in een tijd dat vrouwen steeds vaker positief in het nieuws komen als ideale en succesvolle medewerkers en er initiatieven zijn om dit verder te stimuleren.
In dit verband zou het interessant zijn om de m/v verdeling te weten van de respondenten bij dit onderzoek. Zou me niet verbazen dat het 80% man is. Enquêtes uitschrijven en invullen is al typisch zo’n mannending; spelen met cijfertjes
eb  |   | 
17-01-2011
 | 
10:54 uur
Wat mij nogal tegenstaat is dat er altijd wordt gesproken over werkende moeders en niet over werkende vaders. Heel apart dat werkende moeders blijkbaar een aparte categorie vormen.
Anette  |   | 
18-01-2011
 | 
11:02 uur
Precies, eb! Blijkbaar moeten alleen de moeders zich aanpassen en betrokkenheid bewijzen(door vroeg te beginnen en laat naar huis te gaan??), het met lagere lonen doen en voor de kinderen zorgen. Misschien als meer vaders meer betrokken zijn bij de werkende moeders en de kinderen en de werkgevers meer op kwaliteit letten dan op werktijden en -plekken, komen we nog eens ergens. En dan hebben we het nog niet eens over de kinderopvang gehad...
maria  |   | 
3-02-2011
 | 
08:48 uur
Ideale werknemer is een moeder (Klik hier) artikel in de telegraaf van 22 jan.
moeders weten dit al, nu de werkgevers, politiek nog.
moeders werken altijd, ze zijn fultime familymanager. Alleen is dit een baan die niet in euro's wordt uitgedrukt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10