zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede gezondheid belangrijk voor duurzame inzetbaarheid

19 november 2010 - Een goede gezondheid en een goed werkvermogen zijn belangrijke voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Gezonde werknemers kunnen langer en productiever werken. Werkgevers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het werkvermogen door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

 Door het vergroten van de flexibiliteit in het werk kunnen de meeste werknemers met een verminderd werkvermogen voldoende productief blijven. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het proefschrift waar Tilja van den Berg van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC onlangs op promoveerde. 



Meer waardering
Een matige tot slechte gezondheid leidt tot een hogere uitval uit betaalde arbeid door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, of pensionering onder oudere werknemers in elf Europese landen. In gesprekken over hun duurzame inzetbaarheid stellen oudere werknemers dat langer blijven werken volgens hen makkelijker zou worden als zij meer waardering krijgen van de leidinggevende en meer invloed hebben op de werktijden. 

Leefstijlfactoren en werkomstandigheden

Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat het werkvermogen sterk samenhangt met gebrek aan fysieke inspanning in de vrije tijd, obesitas, oudere leeftijd en hoge mentale en fysieke eisen van het werk. In een studie onder academisch geschoolde werknemers in de commerciële sector was het werkvermogen sterk afhankelijk van goed teamwork en omgaan met werkstress en in mindere mate met stressvolle levensgebeurtenissen, gebrek aan fysieke inspanning en obesitas. De sterke associatie tussen werk en werkvermogen in deze populatie betekent dat werkgevers zich eerder zouden moeten richten op werkomstandigheden dan op individuele leefstijl factoren. 

Invloed werknemer
Een lager werkvermogen is slecht voor ziekteverzuim en productiviteitsverlies op het werk. Onder meer dan 10.000 werknemers in 49 verschillende Nederlandse bedrijven is aangetoond dat een verminderd werkvermogen samenhangt met productiviteitsverlies op het werk. Gebrek aan regelmogelijkheden beïnvloedt productiviteitsverlies op het werk echter heel sterk. Er werd geconcludeerd dat het negatieve effect van verminderd werkvermogen op werkuitvoering gedeeltelijk kan worden gecompenseerd door het vergroten van de invloed van de werknemer op de werkplanning en werksnelheid.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven
 Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht
 Werkgevers willen fit personeel
 Werknemer krijgt 50 euro van baas om vitaal te blijven
 
 
reacties
 
Marco Tieleman  |   | 
6-12-2010
 | 
21:06 uur
Iedereen die bij het lezen van dit artikel denkt, tsja, ik moet eens iets aan mijn timemanagement doen, doe het niet!

Het bestaat niet! Het draait om zelfmanagement. Klik op de link hierboven om het artikel te lezen.
Jedidja  |   | 
28-12-2013
 | 
15:31 uur
Ik denk dat gezonde voeding ook belangrijk is, dus bied je werknemers een gezonde lunch aan. Met spelt ipv tarwe, weinig suiker en gezonde vetten. En veel fruit uiteraard.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10