zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer heeft geen idee hoe hoog het partnerpensioen is

15 november 2010 - Voor veel Nederlanders valt de hoogte van het partnerpensioen tegen. De Stichting Pensioenkijker.nl heeft daarom laten onderzoeken waarom mensen zo'n gebrekkige interesse hebben voor het partnerpensioen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen geen idee hebben van de hoogte van het partnerpensioen maar er blind van uitgaan dat het partnerpensioen voor hen goed is geregeld.


Verleden jaar heeft de Stichting Pensioenkijker.nl door Newcom Research & Consultancy een onderzoek laten uitvoeren onder mensen van wie de afgelopen vijf jaar de partner was overleden. Uit dat onderzoek bleek dat voor velen de hoogte van het partnerpensioen tegenviel. Om die reden heeft Pensioenkijker.nl dit jaar laten onderzoeken waarom mensen zich nauwelijks verdiepen in de hoogte van het partnerpensioen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Consumentenbond in opdracht van Pensioenkijker.nl. 



Verantwoordelijkheid
Uit het onderzoekt blijkt dat slechts 25 procent van de mensen weet hoe hoog het partnerpensioen is. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de verantwoordelijkheid voor het regelen van het partnerpensioen niet bij hen ligt. Bovendien gaat men er vanuit dat het partnerpensioen goed is geregeld.
Een belangrijke reden die men aanvoert om niet naar het partnerpensioen te kijken, is dat men altijd premie heeft betaald. Bovendien speelt mee dat er geen eigen keuze gemaakt kan worden voor een pensioenfonds of- verzekeraar, met de daarbij bijbehorende regeling. Juist omdat er geen keuze is, gaat men ervan uit dat het wel goed geregeld zal zijn. 

Informatie
Ook blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden van mening is dat je ervan op de hoogte moet worden gebracht, wanneer het partnerpensioen niet voldoende is. "Mensen moeten natuurlijk zelf nadenken over de financiële situatie van hun gezin," zegt Elske ter Veld voorzitter van Pensioenkijker.nl. "Maar het is beslist nodig dat mensen een beter beeld krijgen. Zeker als het partnerpensioen aan de krappe kant is.'

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mensen denken nog steeds met pensioen te gaan voor hun 65ste
 Kwart Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op
 Europese werknemers wacht armoedig pensioen
 Nederlander weet niet hoeveel hij nodig heeft voor pensioen
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
16-11-2010
 | 
10:18 uur
Wanneer ik vroeger had geweten hoe in deze tijd de pensioenfondsen bezig zijn geweest, dan had ik nooit daaraan begonnen, maar zelf ervoor geld gespaard.
Helaas heb je als werknemer weinig te vertellen, je betaald al aan de staat premie voor een deel van het geld voor je pensioen, we noemen dat de AOW. In de tijd dat ik dat ging betalen wist je nog niet dat je wanneer je er recht op hebt, de overheid het gewoon kan verlagen of zelfs kan afschaffen, zo zeker zijn de regels in Nederland.
Ik moest! Me aansluiten bij het collectieve pensioenvoorziening, waar je als deelnemer geen enkele inspraak in kreeg, was het een bedrijfspensioen, dan kon de werkgever bij hoge winsten gewoon de pot afromen (heeft u al gehoord dat hij/zij dat ook terugstort in slechte tijden?) en in het bedrijf steken.
Dan de volslagen ondoorzichtigheid van de pensioenfondsen, je krijgt een keer per jaar een overzicht, wat je zou kunnen krijgen op je 65 jaar, helaas blijkt dat zelden te kloppen.
Inzicht hoe het echt uitpakt, vraag daar eens naar bij je baas, ook hij zal het niet kunnen uitleggen.
Bedrijven bedoelt pensioenfondsen die dit doen, hebben alle kansen om zicht zelf te verrijken, zeker de top managers weten hoe ze dat moeten doen.
Werd er geïnvesteerd in gebouwen, een redelijke stabiele sector als belegging, nee ze zagen met grote ogen de aandelenmarkten met gigantische rentes!
Dus ze zijn gaan gokken met ons geld en toen liep het mis! Was de overheid al jaren bezig om de reservepot van de fondsen in zijn handen te krijgen (was gelijk toen het begrotingstekort opgelost), wat uiteindelijk niet gelukt is, hebben de managers van de fondsen het geld vergokt. Geen schaamrood op hun kaken, nee het werden blaaskaken die de inleggers boos vertellen, dat de gouden tijden achter ons liggen en dat we solidair de tekorten moeten ophoesten, anders heeft niemand nog iets! Denkelijk de managers wel, want die hebben hun geld zeker niet in de pensioenfondsen belegd ze wisten wie daar de leiding hadden. En dan komt ook de politiek weer om de hoek kijken, met voorop onze vriend Alexander Pechtold die de ouderen verwijten dat ze het geld voor de jongeren aan het opmaken zijn. Ze rijden in dure campers door de wereld en dat is schandalig. Alexandertje gaat er even aan voorbij dat dit niet de meerderheid is van de ouderen, maar slecht een deel. Alexandertje gaat er aan voorbij dat deze mensen hard gewerkt hebben voor hun geld, dit zelf verdiend hebben en daarvoor zwaar lichamelijk werk hebben verricht (weet je wat dat woord betekent Alexander, want politiek is niet hetzelfde als werken) en nu komen deze ouderen er steeds meer achter dat het pensioen toch minder is, dan wat ze dachten.
Openheid en eerlijkheid gaan vaak niet samen met geld en ondanks dat ik moet erkennen dat deze kennis van pensioenen absoluut niet makkelijk is, hadden de fondsen eens moeten werken aan goede voorlichting en betere reken schema’s.
Dus het ligt niet aan die domme mensen, maar het falen van goede communicatie met woorden die door de ontvangers worden begrepen.
Nasima Bosma  |   | 
16-11-2010
 | 
14:49 uur
Dag Ron,
Ik ben het volkomen met je eens. De managers van de pensioenfondsen hebben onze (verplicht) opgespaarde premies in de goede jaren gewoon verkwanseld. Ook zonder ons enige medezeggenschap of voorlichting te willen geven over waarin ze ons eerlijk verdiende geld wilden gaan beleggen. Ze leggen ook nu geen enkele verantwoording hierover af en geven als enige oorzaak voor de lage dekkingsgraad van de pensioenen aan de lage rentestand. Het geeft je als burger een gevoel van onmacht. En dan de veroordeling van Alexandertje over de rijkdom van ouderen, die het geld van jongeren op zouden souperen, slaat echt helemaal nergens op. Degenen die dat beweren zijn meestal omhooggevallen jongeren, die jaren op de zak van hun (rijke)ouders hebben geteerd om hun studie af te kunnen maken. En zonder al te hard te werken nu al een uitstekende positie hebben verworven en 2x zoveel verdienen dan de meeste ouderen ooit hebben verdiend. Gelukkig denken niet alle jongeren op deze wijze en zijn die mening toegedaan. Jammer dat notabene een vooraanstaand politicus zo polariserend acteert tussen jong en oud. En dat terwijl we elkaar nu en in de toekomst allemaal hard nodig zullen hebben en juist heel veel voor elkaar kunnen betekenen.
Ron  |   | 
16-11-2010
 | 
16:25 uur
Dag Nasima.

Wat ben ik blij met de wijze worden van je, vooral over de jongeren en ouderen, want we hebben elkaar gewoon nodig en de tweespalt wordt niet door deze twee groepen veroorzaakt, maar door partijen als D66 en Groen Links.
Wanneer je een geboorte golf hebt zoals na de tweede wereldoorlog, dan zie je die door alle jaren als trend voorbij gaan. Door daar niet op in te willen spelen in een vroeg stadium (kost stemmen bij verkiezingen) en door the Old Boys mentaliteit tussen geld en macht, zitten we nu in de problemen en de echte schuldigen wijzen naar de Baby Boomers, maar wanneer je met een vinger naar een ander wijst, wijzen er steeds nog 3 vingers je eigen kant op.
Regeren is vooruit zien en dat dit ging gebeuren werd al 35 jaar geleden door economen voorspeld, helaas werden die snel tot zwijgen gebracht.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10