zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven betalen rekening op tijd

29 september 2010 - Engelse ondernemers zijn de slechtste betalers van Europa. Slechts een kwart van de rekeningen in Engeland is in het tweede kwartaal van dit jaar op tijd betaald. Het merendeel van de Nederlandse facturen (52 procent) wordt voor het verstrijken van de betaaltermijn voldaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet naar het betaalgedrag van bedrijven in zeven Europese landen. 



Product- & supplychain
Net als een jaar geleden betalen Duitse bedrijven hun rekeningen het stipst. In het tweede kwartaal van 2010 werd 60 procent van de rekeningen op tijd betaald. Bart Verhoeven van Dun & Bradstreet: "Europese landen zijn met elkaar verbonden door de product- en supplychain. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar het betaalgedrag in eigen land te kijken, maar ook daarbuiten. Een verandering in betaalgedrag kan duiden op een slechtere economische situatie en dit kan doorwerken naar andere landen." 

Verbetering in Nederland
In het Nederlandse betaalgedrag is op dit moment een verbetering zichtbaar. In het tweede kwartaal van 2010 werd slechts vier procent van de facturen meer dan 30 dagen te laat betaald. Dit is een verschil van bijna twee procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Provinciale verschillen
In Nederland zijn de bedrijven in de provincie Flevoland de slechtste betalers, 28 procent van de bedrijven betaalt hier de facturen gemiddeld te laat. Op de voet gevolgd door de provincie Groningen. De beste betalers zijn gevestigd in de provincie Zeeland. Hier overschrijdt slechts 24 procent van de bedrijven de betaaltermijn. 
Top vijf slechtst betalende provincies:
1. Flevoland
2. Groningen
3. Overijssel
4. Zuid-Holland
5. Noord-Brabant

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Op tijd betalen kan economie redden’
 Op tijd betalen is niet meer normaal
 MKB-ondernemer ligt wakker van wanbetaler
 Los in vijf stappen uw conflicten over facturen op
 
 
reacties
 
J.W. Hajee  |   | 
29-09-2010
 | 
09:09 uur
Langs de Zijlijn!
(Over rekeningen betalen)

Leuk zo een rapport van D & B. Alleen heb je er gemiddeld niet zo veel aan, omdat het niets zegt over het betalingsgedrag per branche.

Er bestaat bij bankiers al heel gauw de neiging om aan de hand van dit soort rapporten tegen directies van bedrijven die wel problemen ondervinden bij het innen van de facturen voor geleverde werk of geleverde diensten: Maar D & B zegt dat er niets aan de hand is!.

Dat mag in een aantal branches zo zijn, maar het geldt bijv niet voor een ferm deel van de bouw, makelaars, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars. We hebben de grootste moeite om delen van die bedrijfstak binnen boord te houden.

Wij zien heel duidelijk een trend dat dergelijke bedrijven hun leveranciers ook steeds meer als kredietleverancier gaan beschouwen, omdat zij pas betalen na het moment dat hun transactie rond en betaald is.

Er wordt door sommige banken openlijk aan sommige bedrijfstakken geadviseerd om meer leverancierskrediet op te nemen. Dat verneem ik telkens opnieuw van relaties die bel ivm betalingen die uitblijven.

En dat is een hele kwalijke ontwikkeling die in mijn perceptie haaks staat op het beeld dat D & B schetst. Juist in deze tijden zou een wat zorgvuldiger wijze van uiten gepast zijn.

En dat wil ik ter overdenking toch een keer aan u allen kwijt.

Willem
adriaan  |   | 
29-09-2010
 | 
10:40 uur
Er wordt hier gemakshalve voorbij gegaan aan het feit dat de betalingstermijnen veelal eenzijdig verlengd worden tot soms wel 120 dagen en meer. Het is dan echt ''take it or leave it''. Als na die 120 dagen op tijd betaald wordt dan voldoet de debiteur aan de D & B norm.
D & B zou daar eens onderzoek naar moeten doen. Meer en meer wordt het midden en klein bedrijf de bankier van de grote ondernemingen en financier van de overheid (ook de overheid geeft een slecht voorbeeld).
Wil men de oplopende debiteurenstand financieren bij een bank dan word je geconfronteerd met een bedrijfstak (finaciele instellingen) die maar liefst 400% marge maakt op haar financieringen.
Het midden en klein bedrijf, de motor van onze economie betaalt zoals altijd de rekening.
Er zou een wet moeten komen zoals in enkele andere landen dat men nooit later dan na 60 dagen mag betalen, in geval dan nog niet betaald is dan is er sprake van een misdrijf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10