zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager hecht aan goed gespelde sollicitatiebrief

9 september 2010 - Nederlandse managers beoordelen sollicitanten, ook voor een financiële functie, nog steeds op type- en spelfouten. 59 procent wijst een kandidaat af als er drie tot vijf spelfouten in een sollicitatiebrief staan. Veertien procent vindt zelfs één type- of spelfout al te veel. Slechts zeventien procent zegt dat spelling voor hen niet belangrijk is.

Nederlandse managers blijken hierin veel strenger dan managers in andere Europese landen. Een groot aantal heeft het afgelopen jaar ook meer open sollicitaties ontvangen en communicatievaardigheid is duidelijk een Nederlands stokpaardje. Dit zijn conclusies die gebaseerd zijn op de Workplace Survey 2010 van financieel uitzend- en detacheringbureau Accountemps onder meer dan 3.000 financieel, human resources- en algemeen managers. 



Positieve onderscheiding

Anita Hijmenberg, manager van Accountemps, zegt in een toelichting: "De komende tijd komt er weer een nieuwe lichting afgestudeerden op de arbeidsmarkt, ook binnen de financiële richtingen. Het is goed om hen te wijzen op het belang van foutloze teksten in hun e-mail, CV of motivatiebrief. Zeker nu bedrijven veel reacties krijgen, is het belangrijk dat je je als sollicitant op een positieve manier onderscheidt. Spelfouten werken hierbij niet in je voordeel." 

Weinig tijd

De managers besteden overigens niet veel tijd aan het lezen van sollicitatiebrieven. De helft besteedt vijf tot tien minuten aan het lezen van een brief. Veertien procent kijkt er minder dan vijf minuten naar, maar zo’n 37 procent neemt meer dan tien minuten de tijd om een brief aandachtig te lezen. 

Toenemend aantal open sollicitaties

De managers werd ook gevraagd welke veranderingen ze het afgelopen jaar hebben gezien. Een derde van de Nederlandse managers meldt dat ze meer open sollicitaties hebben ontvangen en 26 procent ontving minder relevante brieven en CV’s. En ondanks de discriminatiewetgeving zien de werkgevers weinig of geen anonieme CV’s. Slechts drie procent zegt dat men een groter aantal anonieme CV’s heeft ontvangen. De creativiteit van de kandidaten is wel groter geworden: tien procent van de managers ontvangt meer creatieve CV’s, zoals video–CV's en twaalf procent zegt dat de kandidaten niet-traditionele wegen bewandelen om een baan te krijgen. Dertien procent van de managers heeft ook meer telefoontjes gekregen van potentiële kandidaten. 

Communicatievaardigheden staan bovenaan

Naast vaktechnische kennis moeten starters op de arbeidsmarkt in Nederland beschikken over communicatievaardigheden. 35 procent van de bedrijven zegt dat dat het belangrijkst is, op de voet gevolgd door het vermogen om in een team te werken, dat door 31 procent van de Nederlandse bedrijven wordt genoemd. Hiermee wijkt ons land duidelijk af van onze buurlanden. In België vindt maar vijftien procent en in Duitsland zo’n 22 procent dat communicatievaardigheden het belangrijkst zijn. Wereldwijd hechten bedrijven het meest aan teamwerk; bij 35 procent staat dit boven aan de lijst. Kennis van de industrie (negentien procent) vindt men buiten ons land zelfs nog belangrijker dan communicatievaardigheden (achttien procent).

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onduidelijke functieomschrijving stoort werkzoekende het meest
 Zes veel gemaakte sollicitatieblunders
 Netwerkcompetenties geven voordeel bij solliciteren
 Vier redenen om de best schrijvende sollicitant te kiezen
 
 
reacties
 
Martha van de Pasch  |   | 
9-09-2010
 | 
09:00 uur
Laten we wel wezen. De tegenwoordige HAVO lijkt meer een verlengstuk van de MAVO. HBO-opleidingen waarvan diploma’s jarenlang oogluikend worden afgegeven, zoals in de media bekend werd bekend gemaakt, lijken mij geen positieve binnenkomer voor een werkgever. Sterker nog, ook sollicitatiegesprekken waar de sollicitant de mooiste eieren bovenop legt. Op zich niets mis mee, ware het niet dat de helft hiervan volgens publicaties onwaarheden vertelt. Van jongeren met een half afgemaakte opleiding zou men dus kunnen verwachten dat de geschreven brieven niet up-to-date zijn. Daar komt nog bij dat het ontleden van de zinsbouw, jarenlang een onderdeel van de Nederlandse taal, al tijden is afgeschaft en nog niet zo verkeerd bleek te zijn. De geëiste communicatievaardigheden zullen weinig vruchten afwerpen, gezien dit een aangeboren bekwaamheid is. De individualisering neemt immers toe, gezien kinderen van jongsaf aan op hun privé kamertjes met hun computerspel urenlang zichzelf bezig houden. De mens raakt hierdoor meer bedreven in snelheid van handelen op het scherm dan het onderhandelen met zijn collega’s. De schreeuwende Tjakka cursussen van Ratelband, eens een hipe, zullen slechts hun tijdelijke opleving kunnen leveren aan de saamhorigheid met je buurman waar je je werkzaamheden mee moet delen. Als het alleen om de brief gaat zou ik zeggen graaf ook eens iets dieper.
Mark Boessenkool  |   | 
9-09-2010
 | 
20:17 uur
Eerlijk gezegd vind ik dit een wat rare titel (gezien de content), die een totaal niets nieuws verteld.

Bij het bewust nakijken op spelling, zullen de gegeven cijfers wel kloppen.
Onderbewust zal een slechte spelling waarschijnlijk bij iedereen (lichte) irritatie opwekken, wat een minpunt zal zijn ten opzichte van beter geschreven brieven.

@Martha van de Pasch
Op een aantal punten ben ik het wel met je eens. Mijn eigen ervaring is ook dat HBO diploma lang niet altijd wat zegt over het daadwerkelijke kunnen van iemand.

Andere punten ben ik het niet helemaal mee eens.
In mijn mening neemt de individualisering niet toe, alleen het sociale vlak verschuift wel meer richting het internet. Ik vind het jammer als computerspellen als schuldige worden aangewezen, huidige spellen bevatten namelijk veel interactie met veel anderen.

Volgens mij komt dit meer door chat programma's. Als je dan namelijk verhuist naar timboektoe, dan hou je contact met al je vrienden en familie via bv een msn. Vervolgens is er minder behoefte om de buren te kennen.

Overigens voor een volgende keer zal een paar enters de leesbaarheid wat verhogen.
Martha van de Pasch  |   | 
10-09-2010
 | 
20:03 uur
Mark je hebt inderdaad een punt als je zegt dat het sociale vlak verschuift naar het internet. Dat behoort nu eenmaal tot een van de technische ontwikkelingen en is ook positief te noemen.

Dat de huidige spelen hun bijdrage leveren aan interactie o.k. Maar wat ik probeer te zeggen is dat als men als kind urenlang (ik zeg urenlang) achter een pc zit te turen om een knikker ergens in een gat te krijgen om tevens de coördinatie te oefenen, of om voor mijn part 20 apen in een kooi te vangen, sluit dat je wel af van de rest van je familie. Het vreemde is dat je ouders nu hoort klagen dat hun kind te lang achter de pc zit. Sociale vaardigheden kun je al op jonge leeftijd bijbrengen. Dat is een deel van je opvoeding. Vooral als het al niet sterk aanwezig is.

Om contact te onderhouden met je familie via internet ben ik helemaal met je eens. Dit is niet meer weg te denken.

Ook is het uit de tijd van tante Agatha je buren goed te leren kennen. Ook dat behoort bij een stukje individualisering. Mensen hebben elkaar minder nodig en het zal iedereen een worst wezen waar jij mee bezig bent al lig je een week dood op de bank. In die tijd leven we. Socializen doen we wel in de kroeg. Tja alles heeft zijn voor- en nadelen. Ik denk dat je blij bent als er even iemand om de hoek komt kijken of iemand even wat haalt als je doodziek op bed ligt. Heeft niets met leeftijd te maken. Ik zie het onder jongeren die dat waarderen onder elkaar. Menselijk kontakt is dus even belangrijk. Er komt geen arm uit je scherm die even een schaal fruit voor je neerzet.

En Mark enters genoeg denk je?
Marcel  |   | 
13-09-2010
 | 
09:49 uur
Als nuance wil ik hier nog wel aan toeveogen dat juist het huidige gebruik van naschoolse opvang maakt dat kinderen veel meer spelen met leeftijdsgenoten dan voorheen. Ook de sociaal wat minder onderlegde koters hebben nu een sociaal netwerk dat vele malen groter is dan voorheen. Zo is een noodzakelijk kwaad toch nog ergens goed voor.
Marcel  |   | 
13-09-2010
 | 
12:29 uur
Goed dat dit geen sollicitatiebrief is. Toeveogen moet natuurlijk toevoegen zijn..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10