zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
beurs
 

AEX sluit lager, Unilever weegt sentiment

- De AEX is donderdag lager gesloten waarbij Unilever het sentiment weegt na de bekendmaking van zijn jaarcijfers. Amerikaanse macro- en bedrijfscijfers waren meevallend, maar konden het tij niet keren. Ook Spaanse en Franse veilingen kregen weinig aandacht van beleggers. De AEX sluit donderdag 0,6 procent lager op 323,06 punten. Andere Europese beurzen koersen daarentegen allen hoger van 0,2 voor de FTSE 100 tot 0,6 procent voor de DAX. De euro/dollar daalt met 0,1 procent tot 1,3163 dollar. Maurice Mureau van Keijser Capital stelt dat de AEX na een lagere opening, onder meer door het aandeel Unilever, al vrij vlot zijwaarts bewoog in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport morgen. “Ondanks zeer succesvolle Spaanse en Franse veilingen en meevallend macro-nieuws uit Amerika, verbeterde het sentiment niet in de hoofdindex ”, aldus Mureau.

Unilver
Unilever boekte over geheel 2011 een omzetstijging in lijn met de verwachtingen. Voor 2012 rekent de CEO van Unilever op een “lastig” extern macro-economisch klimaat en voorziet dat de “tegenwind” in de grondstofkosten zal aanhouden, maar in mindere mate ten opzichte van 2011. Richard Withagen van SNS Securities spreekt van een resultaat in lijn. Withagen zag de volumegroei in het vierde kwartaal licht sterker vertragen dan verwacht. Voor 2012 meent de analist dat Unilever een conservatieve outlook afgaf. Het aandeel Unilever koerste vanochtend lager door winstnemingen na de bekendmaking van zijn resultaten over geheel 2011, zo zei zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. “De koersdaling is het gevolg van licht een tegenvallende groei in combinatie met de koersstijging van het aandeel over de afgelopen periode”, aldus Versteeg. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten “goed”.

Amerikaans nieuws
Wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS zijn sterker dan verwacht gedaald met. De arbeidsproductiviteit in Amerika steeg in het vierde kwartaal op kwartaalbasis. In bedrijfsnieuws boekte Merck over 2011 een hogere omzet ten opzichte van 2010. Voor 2012 voorziet Merck een winst per aandeel van 3,75 tot 3,85 dollar. Sara Lee blijft op schema om in het vierde kwartaal van het huidige fiscale boekjaar de opsplitsing van het bedrijf af te ronden. De koffie en thee activiteiten lieten een dubbelcijferige groei zien, waar de vleesactiviteiten slechts een minieme stijging wisten te realiseren.

Spaanse en Franse veilingen
Spanje haalde met een veiling van staatsleningen 4,6 miljard euro op. De kosten om te lenen daalden ten opzicht van een vorige veiling. Ook de rentes bij een Franse veiling daalden fors. Frankrijk haalde nagenoeg 8 miljard euro op.

Stijgers en dalers
Zwaargewicht Unilever (–4,3%) draagt vandaag de rode lantaarn na het openen van de boeken. Unibail-Rodamco daalt 2,9 procent nadat het vastgoedfonds een lagere nettowinst boekte in 2011. Andere dalers zijn onder meer TNT Express en KPN met respectievelijk 2,4 en 2,5 procent. Air France-KLM is de sterkste stijger donderdag met 3,3 procent na een neerwaarts bijgestelde voorspelling van de prijs van vliegtuigbrandstof in Azië. Uitzenders waren vandaag in trek. Zo steeg in de AEX Randstad 2,8 procent en in de AMX plust USG People 3,0 procent. De goede cijfers van Manpower eerder deze week en de daarop volgende koersreactie pakken ook gunstig uit voor Nederlandse uitzenders. Aperam groeit 1,9 procent. SBM Offshore (+1,4%) profiteert van een nieuwe order van ter waarde van 500 miljoen dollar. ING groeit 1,4 procent, ondanks tegenvallende resultaten van branchegenoot Deutsche Bank. In de AMX (+0,3%) was het BAM dat aan kop ging met een koerswinst van 3,4 procent. De afgelopen dagen maakte de bouwer een flink aantal nieuwe opdrachten bekend, waaronder vandaag een voor de herontwikkeling van het Olympisch Park in Londen. ASMI en CSM leverden beide bijna 2 procent in.

Tussenstand Wall Street
Halverwege de Amerikaanse handelsdag lijdt de Dow Jones-index een klein verlies van 0,1 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 daarentegen 0,1 procent aandikt. Techbeurs Nasdaq wint 0,4 procent. 
Bron: ABM Financial News
 
 Doorsturen   Reageer
 

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vakantieganger hamstert voor autoreis  (1) 
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiënten
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
Millennials geven topmanagement nieuwe betekenis
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Business interruption en cyber-incidenten grootste risico’s voor bedrijven
Beveiligingsprofessionals verliezen 40 uur per maand door inefficiënte systemen
5G-wensenlijst consument schetst actieplan voor operators
meer top 10
vacatures
meer vacatures