zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
beurs
 

Uitgelicht: lage volatiliteit raakt Flow Traders hard

30 december 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Terwijl veel beleggers het jaar met winsten afsloten, zal Flow Traders met gemengde gevoelens de balans opmaken.  Dat de markt zo tergend rustig omhoog kabbelde, kost de  Amsterdamse high-tech-handelaar steeds meer marge. Het aandeel Flow Traders was in 2017 één van de sterkste dalers op het Damrak, met een verlies van bijna 40 procent. Flow Traders houdt de markt voor goedkope indextrackers op gang door continue koop- en verkoopprijzen af te geven. Het elektronische handelshuis handelt alleen als tegenpartij, voor eigen rekening, en heeft dus geen klanten. Hoewel de markt voor 'passief beleggen' via indextrackers nog altijd snel groeit, was er dit jaar zo weinig beweging op de aandelenmarkt, dat ook indexbeleggers minder transacties deden. En ze beperkten zich tot de meest verkochte trackers waarop de laagste marges zitten. Aandeelhouders zagen de resultaten van Flow Traders met lede ogen teruglopen en vragen zich af: waarom is die volatiliteit zo laag en vooral, wanneer stijgt deze weer? Nu zijn lange periodes van lage volatiliteit helemaal niet ongewoon op de aandelenmarkten, tussen de financiële crises door. Stijgende markten zijn rustiger dan dalende en het afgelopen jaar stegen de markten uitzonderlijk rimpelloos. Daarom zakte de volatiliteit tot een zeldzaam laag niveau. Flow Traders moet wellicht gewoon wachten op een flinke beurscorrectie, waardoor de onrust op de financiële markten terugkeert.

Sinistere kalmte
Toch gelooft niet iedereen dat die vertrouwde volatiliteit weer snel terugkomt. Zo sprak chef-econoom Joe Davis van Vanguard eerder dit jaar van een 'sinistere' kalmte op de markt, die zou samenhangen met de opmars van kunstmatige intelligentie in de beurshandel. Twee marktanalisten van het Amerikaanse investeerdershuis Baughman Capital Management vielen hem bij. Doordat steeds meer handel geautomatiseerd is, zijn er minder transacties met menselijke fouten en emotie, waardoor deze "traditionele en soms irrationele krachten" achter marktbewegingen minder impact hebben, schreven de analisten Kristin Byrnes en Peter Greenberger afgelopen najaar in een blog. En als beleggers al individuele aandelen kopen, is men geneigd "te kopen op de dips", omdat er dan vaak wel weer een rit omhoog volgt. Ook hierdoor zouden koersdalingen - en dus ook marktvolatiliteit - in de kiem worden gesmoord.

Geen empirisch bewijs
Woordvoerder Serge Enneman van Flow Traders zei na de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal tegen ABM Financial News dat hij niet geloofde dat de lage marktvolatiliteit alleen te maken heeft met de toename van elektronische handel. Er vindt volgens hem nog genoeg handel plaats op de traditionele manier, via chat en telefoon. Volgens Enneman moeten we vooral kijken naar hoe institutionele beleggers hun geld besteden. Omdat er steeds voldoende geld voorhanden was, dankzij de centrale banken, kon de aandelenmarkt de afgelopen anderhalf jaar makkelijk één kant op blijven bewegen.  "Iedereen volgt dezelfde strategieën, omdat die voldoende rendement bieden", concludeerde Enneman. Beleggers doen steeds dezelfde transactie en dat leidt tot minder schommelingen. Analist Ron Heijdenrijk van ABN AMRO noemde de mogelijke invloed van passief beleggen op de markt niettemin "een grote vraag onder marktparticipanten". Volgens hem zijn er verschillende 'schools of thought'. Inderdaad zijn er mensen die beweren dat er bij een kleiner percentage actief geld de koersuitslagen, en dus de volatiliteit, lager zullen zijn. Maar anderen zien daar geen empirisch bewijs voor. Heijdenrijk adviseerde te kijken naar de beweging van de Amerikaanse volatiliteitsindex VIX in de afgelopen dertig jaar. Die kende eerder langdurige periodes van lage volatiliteit, zoals in 2004 en 2005, en aan het begin van de jaren negentig. "Daarna ging het weer heel hard omhoog. Volatiliteit lijkt altijd terug te komen." Geautomatiseerde handel is niet iets van de laatste anderhalf jaar, dus gelooft Heijdenrijk minder dat dit een oorzaak is van de recente afnemende volatiliteit. "De snelle groei van ETFs en andere passieve beleggingsfondsen is wel iets van de laatste jaren, maar daardoor nog ongetest in een marktcorrectie", aldus de analist.

Perfect excuus
Hoogleraar Finance Albert Menkveld van de VU Amsterdam ziet geen aanwijzingen dat automatisering van de handel leidt tot een lagere amplitude van de volatiliteit. "Het is bekend dat periodes van hoge en lage volatiliteit elkaar afwisselen", aldus Menkveld.  "De cyclus van bedrijfsresultaten en grote stemmingswisselingen bij beleggers spelen daarbij een rol." Maar een 'algo trader' die het afgelopen jaar zelf veel last had van de stabiele markt, meent dat de geautomatiseerde handel wel degelijk een grote rol speelt. "We hebben een perfect excuus, met de centrale banken die een deken over de markt heen zouden leggen. Maar de werkelijkheid is, dat de markt steeds efficiënter wordt waardoor er minder te verdienen valt voor professionele handelaren", zei deze investeerder dit najaar op basis van anonimiteit tegen ABM Financial News. Volgens hem begint beweging in de markt vaak met een opvallende transactie, waar andere beleggers achteraan hollen, omdat ze denken dat "iemand iets weet". Maar zo'n afwijkende order wordt nu razendsnel opgepikt en gladgestreken door automatische handelssystemen.  "Dat gaat zo snel dat de meeste mensen de beweging niet eens meer waarnemen." En dan ontstaat er dus ook geen 'emotie' in de markt, waarmee iets te verdienen valt voor de professionals. Professionele handelaren kunnen alleen verdienen aan elkaar of aan particuliere beleggers, legde de algo trader uit. Door de snelle ontwikkeling van geautomatiseerd beleggen wordt de spoeling steeds dunner en overleven alleen de snelste en sterkste professionele partijen.

Animal spirits
Dat de volatiliteit misschien definitief op zijn retour is, valt opvallend genoeg ook te horen van de Federal Reserve Bank van New York. Economen daar schreven vorige maand in een blog dat de aandelenmarkten in het verleden misschien wel abnormaal volatiel waren en dat de huidige lage volatiliteit dus normaler kan zijn dan we denken.  De econoom Robert Shiller heeft erop gewezen dat aandelenkoersen sinds de jaren vijftig gemiddeld meer dan twee keer zo volatiel waren als de 'onderliggende' dividenden. Het zou logischer zijn als dat veel dichter bij elkaar zou liggen. Misschien waren aandelenkoersen dus in het verleden helemaal niet efficiënt, omdat beleggers geneigd waren zich over te geven aan "animals spirits", of "golven van optimisme en pessimisme". Door de steeds efficiëntere, gerobotiseerde markten, zou de volatiliteit nu naar zijn fundamentele niveau zijn teruggekeerd, opperden de Fed-economen. Wat natuurlijk behoorlijk slecht nieuws zou zijn voor Flow Traders.

Beleggen een opgelost probleem?
Tot overmaat van ramp schreef zelfs columnist Matt Levine van Bloomberg deze maand dat aandelenkoersen misschien wel te volatiel waren, omdat ongeïnformeerde beleggers het nooit konden laten om wild te speculeren op het laatste nieuws. Maar de laatste jaren is beleggen in aandelen steeds meer "een opgelost probleem", stelde Levine: het kopen en vasthouden van goedkope indexfondsen werkt gewoon en iedereen weet dat. Wie wil gokken kan beter terecht bij bitcoins of sportwedstrijden. Flow Traders kan dus in elk geval meer marktgroei tegemoet zien, als Levine het goed ziet. Intussen zet het bedrijf zijn beste beentje voor, wachtend op minder rustige tijden. Op zijn website stelt het bedrijf winst na te streven in een concurrerende markt, maar in het overleg met toezichthouders zich ook hard te maken voor concurrerende partijen, met name de kleine particuliere belegger. Dat is goed voor de kwaliteit van de markt, stelde het bedrijf. En misschien heeft Flow Traders die particuliere belegger met zijn inefficiënte emoties ook wel hard nodig.
Bron: ABM Financial News
 
 Doorsturen   Reageer

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier trends in Alternative Lending
Tien tips om Blue Monday door te komen
Te strakke planning speelt zakelijk Nederland parten
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Vier dingen die managers moeten kunnen
Trends die u niet mag missen als recruitmentprofessional
Verbinding legt de basis voor toekomstproof educatie
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Mac-gebruiker voelt zich veiliger dan Windows-gebruiker
meer top 10
vacatures
meer vacatures