zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
beurs
 

Mooie winst voor AEX in transitiejaar

29 december 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs opende 2017 op 2 januari in het rood rond 481 punten, maar afgezien van wat dipjes voornamelijk aan het begin van het jaar, is de AEX in de afgelopen 12 maanden gestaag geklommen. Met een slotstand van 544,48 punten op vrijdag 29 december is de hoofdgraadmeter dit jaar 12,7 procent gestegen, exclusief dividend. Het jaarrecord werd op 7 november bereikt, met een stand van 557,43 punten. "2017 was een vrij positief jaar, zowel vanuit een economisch perspectief als een marktperspectief", aldus marktstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management. De wereldeconomie trok goed aan en dat vertaalde zich in mooie groeicijfers in Europa en Amerika en winstcijfers voor mondiale bedrijven. Na een groei van rond de 3,3 procent in de afgelopen jaren, zal die in 2017 vermoedelijk uitkomen rond de 3,6 procent.  Evenwel was het een transitiejaar, volgens Juvyns, daarbij wijzen op het weinige aantal renteverhogingen. De rentestijgingen beperkten zich dit jaar inderdaad tot Amerika en het Verenigd Koninkrijk, maar wel om uiteenlopende redenen. De Federal Reserve durfde het gezien de robuuste Amerikaanse economie aan om de rente in 2017 drie keer met kleine stappen te verhogen, tot de huidige bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. De Bank of England moest de rente voor het eerst in zo'n tien jaar verhogen omdat de relatief hoge inflatie, van ruim 3 procent, daarom vroeg. De Britse centrale bank streeft net als de meeste andere grote centrale banken naar een prijsstabiliteit van 2 procent en zal de rente de komende jaren geleidelijk moeten verhogen om de inflatie weer op dit niveau te krijgen, zo liet het weten.  De grote centrale banken hadden dit jaar eigenlijk allemaal datzelfde probleem: inflatie. In Amerika en op het vasteland van Europa bleef die een groot deel van het jaar vrij zwak en kwam er pas de afgelopen maanden een opleving. In het Verenigd Koninkrijk schoot die dus te ver door.  Daar stond tegenover dat de groei in met name Amerika en Europa flink aantrok. Voor de Europese Centrale Bank was dit reden om de geldkraan een heel klein beetje dicht te draaien. Aan de rente werd nog niet getornd, maar de ECB gaat in 2018 wel minder obligaties opkopen. Tot september 2018 wordt niet langer voor 60 miljard euro per maand, maar voor slechts de helft van dat bedrag aan staats- en bedrijfsobligaties opgekocht. 

Wat doen de centrale banken in 2018?
Kijkend naar het ECB beleid in 2018, gaat het er volgens econoom Carsten Brzeski‏ van ING vooral om wat de ECB volgend jaar gaat doen. "De grote vraag voor 2018 is of de ECB gelooft in zijn eigen forward guidance of niet", aldus de marktvorser.  Die forward guidance stelt nu nog dat de ECB de belangrijkste rentestanden "voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau" zal houden. De Federal Reserve gaat er vooralsnog van uit dat men de trend van drie renteverhogingen per jaar ook in 2018 vast houdt. Bij de Amerikaanse centrale bank zullen vooral de personele veranderingen in het beleidscomité van invloed zijn op het beleid, verwacht marktanalist Craig Erlam van Oanda. Voorzitter Janet Yellen wordt in februari volgend jaar opgevolgd door Jerome Powell en daarnaast zijn er nog een aantal lege plekken die moeten worden opgevuld. Wat betreft het rentebeleid van de Bank of England zal volgens analisten van State Street Global Markets vooral belangrijk zijn hoe snel de inflatie daalt. Vooralsnog zal de Britse centrale bank daarom vermoedelijk vast blijven houden aan één renteverhoging per jaar tot zeker 2019.

Het Trump-effect 
Meer dan eens domineerde de Amerikaanse president Donald Trump het afgelopen jaar de nieuwsstroom en het sentiment op de beurzen en in 2018 zal dit niet anders zijn. Zijn onorthodoxe stijl was opvallend en liet de markten niet onberoerd, zeker niet toen de president openlijk ruzie zocht met Noord-Korea, dat afgelopen jaar meerdere succesvolle raketproeven deed. Ondertussen liet een uiteenzetting van een economisch beleid van Trump lang op zich wachten en lag hij vaak onder vuur, waaronder vanwege het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de door hem gewonnen verkiezingen.  Op de valreep lukte het de Republikeinen pas afgelopen week om beloofde belastinghervormingen, met onder meer een daling van de vennootschapsbelasting, door het door hen gedomineerde Congres te loodsen. Eerder strandden pogingen om Obamacare terug te draaien. In november 2018 vinden zogenoemde midterm elections plaats, waarbij het Huis van Afgevaardigden opnieuw wordt gekozen, net als een deel van de Senaat. De vraag is of de Republikeinen hun meerderheid dan weten te behouden, gezien de groeiende onvrede onder een groot deel van de bevolking over Trump en de GOP. Daarnaast zullen eventuele nieuwe onthullingen in het Rusland onderzoek van invloed zijn op de stemming van Trump en die op de financiële markten.

Wall Street slecht magische grenzen
De wereld was niet altijd blij met Trump, maar de aandelenmarkten waren dat wel. Sinds zijn uitverkiezing in november 2016 wist de Dow Jones index magische grens na magische grens te doorbreken. Eind 2016 ging de index al door de 19.000 punten en in 2017 werd voor het eerst de 20.000 punten bereikt en vervolgens ook de 21.000, 22.000, 23.000 en 24.000 punten. Dat leverde op jaarbasis een winst op voor de Dow van zo'n 25 procent.  De 25.000 punten grens bewaart de index nog even tot 2018, zo lijkt het.  Ook de S&P 500 en de Nasdaq bereikten dit jaar de nodige records. De techbeurs brak recent zelfs even door het niveau van 7.000 punten en steeg op jaarbasis ondanks de nodige dips toch bijna 30 procent. De S&P 500 steeg met zo'n 20 procent van rond de 2.200 punten naar net onder de 2.700 punten.

Verkiezingen in Europa vaak ten onrechte gevreesd
2017 stond in Europa in het teken van verkiezingen. Frankrijk koos een nieuwe president, Duitsland een nieuwe Bondsdag, Nederland stemde in Tweede Kamerverkiezingen en in het Verenigd Koninkrijk schreef premier Theresa May vervroegde verkiezingen uit in de hoop haar mandaat te versterken met het oog op de Brexit onderhandelingen.  De markt vreesde de opkomst van het populisme in Frankrijk, Duitsland en Nederland, zeker na de onverwachte verkiezingsuitslag in Amerika. Die angst bleek ongegrond, want bij alle grote Europese verkiezingen waren het meer traditionele partijen die de winst grepen. Dat betekende evenwel niet dat de kabinetsvorming vervolgens soepel verliep. Rutte III liet ruim 200 dagen op zich wachten en in Duitsland worstelt het CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel nog steeds om een coalitiepartner te vinden.  Frankrijk verraste enigszins door te kiezen voor de vrij onervaren en onbekende Emmanuel Macron en in Het Verenigd Koninkrijk liepen de verkiezingen voor May uit op een sof omdat haar Tories de absolute meerderheid in het Lagerhuis verloren. In maart 2018 gaan de Italianen naar de stembus. Ook hier ligt het populisme op de loer. Daarnaast zal de markt al het nieuws rond het onafhankelijkheidsgevecht van Catalonië in de gaten houden, nu de afscheidingsgezinde partijen recent de regionale verkiezingen wonnen. Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets verwacht dat de onafhankelijksperikelen in 2018 zeker nadrukkelijker de kop opsteken. "Madrid zonder Barcelona zou een ramp zijn", meent Aslam.

Valuta en cryptovaluta
De euro begon het jaar vrij zwak, dicht bij de grens van pariteit met de dollar, een niveau dat veel analisten ook noemden als bestemming voor het muntpaar. Het dieptepunt van rond de 1,03 dollar, werd vroeg in het jaar bereikt en vervolgens wist de Europese munt steeds verder te stijgen, met als top een koers van rond de 1,21 dollar. Economen van ING sluiten niet uit dat de euro in 2018 richting de 1,30 dollar gaat, wanneer de sterkere economische groei in Europa door zet. Daarnaast kan de munt geholpen worden met een strakker monetair beleid van de ECB.  Het Britse pond voelde afgelopen jaar de pijn van de Brexit onzekerheid. Dit voerde de inflatie in het Verenigde Koninkrijk flink op, tot ruim 3 procent, waardoor de Bank of England gedwongen werd om in te grijpen. Het feit dat er richting het eind van het jaar eindelijk wat schot kwam in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, gaf het pond weer wat steun. Ook in 2018 zal de inflatie ontwikkeling en al het nieuws rond de Brexit waarschijnlijk de meeste invloed hebben op de Britse munt.

Bitcoin-mania
2017 was ook het jaar dat cryptovaluta als Bitcoin definitief werden geaccepteerd als belegging, zij het met de nodige voorzichtigheid. Met name aan het eind van het jaar stegen Bitcoins flink in waarde, met een record van bijna 20.000 dollar, wat een stijging van zo'n 1500 procent betekende. Of de munt samen met de bijbehorende blockchain technologie in 2018 echt tot de gevestigde orde zal gaan behoren zal de tijd leren, net als verdere waardestijgingen van de virtuele munt, die de afgelopen jaren recordniveaus afwisselde met flinke verkoopgolven.

Oliemarkt in 2018 weer in balans?
De OPEC hield zich in 2017 redelijk trouw aan de afspraak om de productie tot een bepaald niveau te beperken. De deal die het oliekartel sloot met een aantal grote olieproducenten erbuiten, waaronder Rusland, werd bovendien verlengd tot eind 2018. De oliemarkt toonde zich afgelopen jaar echter meer dan eens sceptisch over die afspraken, omdat de positieve impact lastig is in te schatten gezien de stijging van de Amerikaanse olieproductie. De OPEC zelf heeft er evenwel vertrouwen in dat de balans tussen vraag en aanbod in 2018 eindelijk zal zijn hersteld. 

Stijgers en dalers
In de AEX waren de jaarwinsten een stuk kleiner dan in de Mid- en Smallcap. DSM voerde de Amsterdamse hoofdgraadmeter in 2017 aan, met een jaarwinst van net geen 40 procent. Altice was de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn. De Franse kabelaar deed de afgelopen jaren overname na overname en timmerde in Amerika aan de weg, maar dit had ook een steeds verder oplopende schuldenberg tot gevolg. Dit dwong Altice ertoe om activiteiten af te stoten om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Dat bleek lastig, gezien de koersval van 54 procent. Halfgeleiders zaten in de lift. ASML steeg op jaarbasis meer dan 36 procent en BE Semiconductor Industries en ASM International deden het goed in de AMX, met winsten van respectievelijk 121 en 32 procent. Koploper daar was Air France-KLM, dat 163 procent steeg. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern deed het afgelopen jaar goed met een reeks aan koersdoel- en adviesverhogingen en solide cijfers. Volgens analisten van ABN AMRO kon Air France-KLM profiteren van de aantrekkende mondiale economie.  BAM Groep bleef in de problemen en kwam richting het eind van het jaar zelfs met een winstwaarschuwing vanwege verliezen op het zeesluis project in IJmuiden. Al het harde werk ten spijt blijkt het bouwbedrijf nog niet in staat te zijn om risico’s adequaat in te schatten en te beheersen. Dat er problemen waren ontstaan, was al wel bekend, maar pas tegen het einde van het jaar bleek hoe serieus deze problemen waren. BAM moest voor 55 miljoen euro afwaarderen op het project. "Opnieuw een deuk in ons vertrouwen", reageerde analist Edwin de Jong van NIBC. Het aandeel verloor 12,7 procent.  Flow Traders leverde op jaarbasis zelfs 39 procent in. De flitshandelaar had vooral last van een gebrek aan volatiliteit. Onder de kleinere fondsen deden AMG Advanced Metallurgical Group en Takeaway.com het goed. Op jaarbasis wonnen deze aandelen 184 en 117 procent. AMG zette vol in op zijn lithium-activiteiten in Brazilië. Volgens analist Stijn Demeester van ING kunnen de activiteiten uiteindelijk zo'n 200 miljoen dollar aan het bedrijfsresultaat van AMG toevoegen.  Takeaway.com timmerde dit jaar verder aan de weg met zijn maaltijdbezorging en zag de bestellingen steevast verder toenemen. Dit stemde analisten tevreden. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO stelde dat het opwaarts potentieel voor de maaltijdbezorger hoog is. De analist verwacht dat het concern vanaf 2018 break-even zal draaien. Pharming Group was dit jaar met afstand de grootste stijger. Het aandeel steeg van een dikke twee dubbeltjes naar  en was daarmee penny stock af. Bovendien wist het Leidse biotechbedrijf in 2017 voor het eerst operationeel winst te behalen. De sterke stijging van het aandeel drukte wel op de resultaten onder de streep, waardoor er nog geen nettowinst werd behaald.

Overnameprooien
Voor Gemalto was 2017 een turbulent jaar. De digitale beveiliger kwam met diverse winstwaarschuwingen en het aandeel raakte dan ook volledig uit de gratie. De omslag kwam pas richting het eind van het jaar, toen het bedrijf overnameprooi werd door eerst Atos, dat met 46,00 euro per aandeel te weinig bood, en Thales, dat met een bod van 51,00 euro het bestuur van Gemalto wel kon bekoren. Volgens analisten van Bryan Garnier zal dit waarschijnlijk ook voldoende om aandeelhouders te overtuigen. Op jaarbasis verloor Gemalto bijna 10 procent. AkzoNobel zag zichzelf verwikkeld in een overnamestrijd met het Amerikaanse PPG Industries, dat op het hoogtepunt van de strijd zelfs 96,75 per aandeel AkzoNobel bood. Verf- en chemieconcern AkzoNobel kon zich echter op geen enkele manier vinden in de toenadering van PPG en van een daadwerkelijk bod kwam het nooit omdat AkzoNobel de voorkeur gaf aan  de eigen strategie. De overnameperikelen eisten evenwel hun tol want CEO Ton Büchner en CFO Maëlys Castella moesten het veld ruimen. Thierry Vanlancker en Maarten de Vries werden de nieuwe CEO en CFO. Verder was AkzoNobel zelf ook niet succesvol op overnamepad, want verkennende fusiegesprekken met Axalta mislukten. Beleggers van BinckBank noemden AkzoNobel voor 2018 het aandeel met de grootste kans om overgenomen te worden. AkzoNobel won afgelopen jaar 23 procent. Unilever verkocht eindelijk zijn Spreads-tak, voor bijna 7 miljard euro aan KKR. Een redelijk mager bedrag vonden analisten, maar het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern had weinig keus, nadat het gedwongen werd te reageren op internationale overname interesse van Kraft Heinz. Indexzwaargewicht Unilever steeg 20 procent.
Bron: ABM Financial News
 
 Doorsturen   Reageer

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Euforie over economische groei in Nederland vlakt af
meer top 10
vacatures
meer vacatures