zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

 

25 april 2018 - Het centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd hoeveel dodelijke verkeerslachtoffers er zijn geleden vorig jaar. Daaruit blijkt dat er voor het eerst meer fietsers dan automobilisten vallen te betreuren.

Het CBS, alsook de landelijke hulpdiensten, krijgen " helaas " bevestigt wat ze al een beetje zagen aankomen afgaande op de ontwikkelingen in het verkeer de laatste jaren: onder de verkeersdoden bevinden zich steeds meer fietsers. In 2017 sneuvelden zelfs meer fietsers dan automobilisten in het verkeer, en dat is voor het eerst: 206 versus 201. Als initiële oorzaken hiervan worden het toenemende smartphonegebruik onder fietsers genoemd en de sterke opkomst van de (snelle) e-bike onder met name ouderen.Opvallend is ook dat mannelijke fietsers met 148 tegen 58 beduidend vaker het leven laten dan vrouwelijke. Of sportiviteit hierin een cruciale rol speelt is onduidelijk. Wel is bekend dat er meer mannen dan vrouwen een populaire fietssport beoefenen, zoals wielrennen of mountainbiken. Een ongeluk schuilt bij dergelijke fieters nu eenmaal in een klein(er) hoekje dan bij recreatieve fietsers.



Daling weer ingezet
'Goed nieuws' is er ook. 2017 telde namelijk minder dodelijke verkeersslachtoffers dan het jaar ervoor: 613 versus 629 in 2016. Daarmee is een daling weer ingezet na enkele jaren van stijging. Het niveau van 2013 en 2015 is echter nog lang niet in zicht. Toen vielen er 'slechts' 570 doden in het verkeer, een record voor ons land. Mondiaal bezien is Nederland overigens nog altijd een van de veiligste landen ter wereld om aan het verkeer deel te nemen.

Jongeren voorzichtiger
Nog een positieve ontwikkeling is dat de meest kwetsbare leeftijdsgroepen, jongeren en bejaarden, zich mogelijk voorzichtiger opstellen in het verkeer. Zo daalde het aantal verkeersdoden onder mensen tussen de 18 en 25 jaar, alsook onder 65+'ers. De overige fatale verkeersslachtoffers in 2017 bevonden zich onder voetgangers (58), motorrijders (51), brom- en snorfietsen (41) en bestuurders van een scootmobiel (25).Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10