zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Dood aan de P1, leve de McLaren Senna!

 

12 december 2017 - De McLaren kwam, zag en overwon. Echter dat was al weer 4 jaar geleden. Al is de imponerende nasleep van de bij onthulling al uitverkochte hypercar uit Woking nog voelbaar tot op de dag van vandaag. Niettemin komt aan alles ooit een eind, zo ook de P1. En dit is z'n plaatsvervanger: de McLaren Senna!

Het behoeft geen enkel betoog waarnaar deze eerste van een compleet nieuwe generatie McLaren Ulimate Series is vernoemd. Maar het is dan weer wel zo dat McLaren misschien nog wel het meeste recht heeft om de naam van de welhaast mythische coureur op een product te plakken. Ayrton Senna kroonde zich immers driemaal wereldkampioen Formule 1 in dienst van het Britse performancemerk. Dat was in 1988, 1990 en 1991, en in 1989 en 1993 werd hij tweede algemeen achter het stuur van een McLaren. Je kunt je dus zelfs afvragen waarom de Britten er zo lang mee gewacht hebben.



Tegen perfectie aan
Anderzijds, een auto naar Senna vernoemen doe je niet zomaar. Zelfs McLaren niet. Daar moet iets significants tegenover staan. De nu definitief uitgezwaaide P1 had die zware taak prima kunnen volstaan, overigens, maar toch deed McLaren het niet destijds. Nu wel, en Senna zou trots zijn geweest. De McLaren Senna is namelijk nog een tikketje perfectionistischer dan z'n nu al iconische voorganger.

Vorm volgt functie
Ja, de McLaren Senna mag de openbare weg op. Maar echt in z'n element is 'ie daar niet. In alles is de auto ontwikkeld en gebouwd om te schitteren op het circuit. Die kentekengerechtigheid moet je daarom vooral zien als een handigheidje zodat je geen oplegger hoeft te huren om bij een circuit te geraken; je kunt er gewoon naartoe rijden in je Senna. Volgens McLaren is de Senna de meest functionele auto die het ooit heeft geïntroduceerd. Design was ondergeschikt aan het bereiken van maximale prestaties (en in zekere mate is dat 'm ook aan te zien, want een klassieke schoonheid is de Senna nu niet bepaald). Sensationeel oogt de auto zonder meer, en zo is ook het prestatiepotentieel. Liefst 800 pk weet de nog wat verder opgefokte 4.0 liter V8-biturbo op te wekken. Bij een identiek aantal Newtonmeters. Geen Bugatti-geweld en ook Koenigsegg en Hennessey zullen hier niet wakker van liggen. Maar hun hypercars wegen dan weer geen schamele 1.200 kilogram, waarmee de Senna alsnog 668 pk per ton weet te mobiliseren. Geloof ons, dat is een hele effectieve waarde als je je organen wilt tarten. Hoe snel de Senna in cijfers is, wil McLaren nog niet verklappen.

Bijna een 1-zitter
Andere kenmerken zijn een uiterst minimalistisch interieur (inclusief wegklapbaar instrumentarium dat debuteerde in de McLaren 720S), een knoppenloos stuurwiel, heel veel carbon en een beperkte mate van comfort, een elektrohydraulische besturing dat extreem direct reageert op commando's, koolstof-keramische remschijven, speciaal ontwikkeld Pirelli P Zero Trofeo R-rubber en zowaar twee kuipzetels, zodat er iemand kan meegenieten. Als je durft, tenminste.Saillant detail: volgens McLaren waren de designers bijna zo ver gegaan om ook de bijrijdersstoel weg te laten, maar nodig was dit niet omdat er toch geen behoefte is aan veel bagageruimte. De opbergruimte " voor twee helmen en raceoveralls " is voldoende meent het merk.

En de prijs?
Die luidt 750.000 Britse ponden, exclusief lokale belastingen. Mag je ook meteen weer vergeten, want alle 500 Senna's zijn al vergeven, een inmiddels ook vaste eigenschap van iedere McLaren. Nog wel leuk om vermelden is dat er 4 exemplaren naar Nederland zullen worden verscheept. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10