zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Teleurstellende autoverkopen in november

 

1 december 2016 - November 2016 is de boeken ingegaan als een van de koudste ooit. Nou, dat kan gerust ook gezegd worden van de autoverkopen vorige maand. Relatief bezien dan.

De mens is een vreemd wezen. De Nederlandse leaserijder in het bijzonder. Liet hij voorgaande jaren en masse in november of december een auto (lees: hybride) op kenteken zetten om zo nog lange tijd te kunnen profiteren van een lagere bijtelling, nu laat hij dat behoorlijk afwezen. En dat terwijl per 1 januari 2017 de voor de leaserijder ongelukkigste bijtellingsverandering in tijden zal plaatsvinden: van 15% nu naar 22% over precies een maand. Snap jij het?



Fiks in de min
Er werd juist verwacht dat de laatste verkoopmaanden van dit jaar nog een beetje vrolijkheid bij autodealend Nederland zou bezorgen. Maar nee. Oktober was pet en november niet veel minder. Met 32.271 stuks zijn er vorige maand ten opzichte van november 2015 liefst 20% minder auto's verkocht.

Verstoring van de markt
Nu de autoverkoop voor de tweede maand op rij als pudding in elkaar zak, weten brancheorganisaties Bovag en RAI het zeker: het is allemaal de schuld van de continu gewijzigde bijtellingregels, in dit specifieke geval die per 2016.Leasemaatschappijen en autodealers hebben eind vorig jaar extreem veel auto's laten registeren vanwege de eerder al genoemde fiscale reden. 2015-registraties dus, maar die ver in 2016 nog verkocht moesten worden. De werkelijk dit jaar verkochte auto's liepen hierdoor achter de feiten aan, met marktverstoring tot gevolg. Gerekend over de eerste elf maanden van dit jaar lopen de autoverkopen ruim 8% procent achter op het jaar ervoor.

Renault het populairst
Bij Renault kan er evenwel een lach van af. Het Franse merk was het populairst in november. Met name de (vernieuwde) Clio was in trek. Ook de Opel Karl en Polo deden het goed. Desondanks is het bij Volkswagen geen hosanna momenteel. De vanwege het dieselschandaal zwaar onder vuur liggende fabrikant zag haar marktaandeel (in november, in Nederland) kelderen naar 10%, achter dat van Renault en Opel. Wel blijft het koploper in concrete aantallen en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven tot het nieuwe verkoopjaar.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10