zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Dit is de nieuwe Volvo 40-serie in conceptvorm

 

18 mei 2016 - Analisten voorspellen dat de crossover, klein of groot, nog een lang en gelukkig leven is beschoren. Met slechts twee van dat soort modellen, de XC60 en XC90, kan er dus gerust eentje meer bij, bij Volvo. Deze 40.1 Concept geeft dan ook een realistisch voorproefje van de toekomstige XC40. En daar lieten de Zweden het niet bij...

Eigenlijk valt best af te vragen waarom Volvo zo lang heeft gewacht met een relatief compacte crossover onder de XC60. Dat laatstgenoemde model, alsook de XC90, is namelijk een schot in de roos geweest voor het merk en ondertussen is de crossovermarkt alleen maar gegroeid. De doelstelling van de Zweden om tegen 2020 een jaarproductie te draaien van 800.000 auto's was dan misschien al een stuk dichterbij geweest. Afijn, allemaal achteraf gepraat en kennelijk had Volvo zo haar redenen om eerst een comeback te maken in het topsegment. Nu dat zo goed als klaargespeeld is, is het alsnog tijd voor die langverwachte X1-, Q3- en GLA-concurrent. In 2017 moet de nieuwe XC40 er zijn. Als derde lid, naast de huidige V40 en V40 Cross Country.



X-factor
Eén ding zullen zelfs de Duitsers Volvo nageven: het Zweedse merk heeft zichzelf de laatste jaren meester gemaakt in het tekenen van fraaie studiemodellen. Of wil je soms beweren dat de Concept Coupé, Concept XC Coupé en Concept Estate je niets doen? Kortom, en of er over smaak valt te twisten! Prachtig zijn ze, met stuk voor stuk de zo gewilde X-factor. En Volvo doet het nog een dunnetjes over met de Concept 40. Nou ja, over? Eigenlijk is haar nieuwste primeur net een vierdeurs Concept XC Coupé maar dan een maatje kleiner. Maar hé, laten we niet geen klagen. Wauw!

CMA-platform
Op technisch vlak biedt de studie meer nieuws. Zo is Concept 40 de eerste Volvo op het nieuwe CMA-platform. Op dit hypermoderne modulaire platform, dat lichter, stijver en veelzijdiger is dan het oude, komt de ganse 40-serie van de volgende generatie te staan. 'Met de nieuwe 40-serie kunnen we een groter aandeel veroveren in een belangrijk en groeiend marktsegment', vertelt Hà¥kan Samuelsson, Volvo's President. 'Een gamma elektrische aandrijflijnen " waaronder de Twin Engine plug-inhybride en de volledig elektrische aandrijflijn " stond centraal bij de ontwikkeling van de CMA-voertuigarchitectuur.'

Plug-in hybride en EV
Motorisch zal Volvo in eerste instantie inzetten op haar Twin Engine plug-in hybride-aandrijflijn, bekend uit de XC90 en V60, en nieuwe dan wel sterk vernieuwde viercilindermotoren. Zelfs een driecilinder wordt overwogen. Over een geheel elektrische variant is de knoop al doorgehakt; die komt er. Sterker, Volvo zegt als ambitie te hebben tegen het jaar 2025 jaarlijks een miljoen auto's met enige vorm van elektrische aandrijving te verkopen.

Comeback S40
Volvo toont ons echter niet enkel een voorproefje van de nieuwe XC40, maar geeft ook meteen een hint naar de nieuwe S40. Officieel rept Volvo hier met geen woord over, maar het design van de 40.2 spreekt eigenlijk boeldelen. En waarom ook niet? De compacte sedan is aan een behoorlijk comeback bezig. Zie immers het succes van bijvoorbeeld de Audi A3 Limousine en Mercedes CLA.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10