zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Samenwerken of alleen doen?

Door: Frank van Marwijk
 
Werkt u graag met mensen samen of pakt u de zaken op uw werk liever alleen aan? Als dit een vraag zou zijn tijdens uw sollicitatiegesprek voor een managementfunctie, dan lijkt er maar één sociaal wenselijk antwoord mogelijk. Natuurlijk werkt u graag samen met andere mensen! Samenwerken heeft immers vele voordelen. Als u gezamenlijk ideeën uitwerkt, problemen aanpakt en taken uitvoert is dat vaak het meest effectief. Bovendien maakt u anderen eigendom van de resultaten. Een product waaraan iemand persoonlijk heeft bijgedragen, voelt als een stukje van hem-/haarzelf. Samenwerken zorgt op die manier voor trots en motivatie bij medewerkers. Samenwerken geeft ook een gevoel van saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Toch is samenwerken niet altijd het meest effectief. Sommige dingen kunt u beter individueel (laten) doen voor het snelste en beste resultaat.

Samen sterk
Bij veel taken kunt u gewoonweg niet zonder de hulp van anderen. U hebt bijvoorbeeld op Marktplaats een kast gekocht voor op uw werkkamer thuis. Wilt u die kast op zijn plek krijgen, dan zult u waarschijnlijk graag uw vrienden of bekenden inschakelen om u een handje te helpen. Ook in situaties waar er veel handelingen moeten worden verricht, zoals het vouwen en dichtplakken van een grote hoeveelheid enveloppen, is het prettig om dat niet alleen te hoeven doen. Met vereende fysieke krachten en evenwichtige tijdsverdeling krijgt u snel veel voor elkaar. Toch is dat in deze tijd meestal niet wat hetgeen we onder samenwerking verstaan. Bij samenwerking denken we eerder aan het gezamenlijk meedenken over beleid en aan het onderlinge overleg om doelen te behalen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10