zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Communiceert u vooral verbaal of non-verbaal?

Door: Frank van Marwijk
 
Waar moet u uw aandacht op richten als u een sollicitatie, een verkoopgesprek of een toespraak voorbereidt? Is het genoeg als u precies weet wat u zult vertellen? En is lichaamstaal trainen om een goede spreker te worden een heilloze weg zoals sommigen beweren? Is het belang van lichaamstaal een mythe die alleen gestoeld is op oude theorieën? Of gaat het bij het goed neerzetten van jezelf en je boodschap juist meer om de show dan om de woorden? Of is het misschien beide even belangrijk en vult het elkaar aan? Zoals ik eerder beschreef bestaan over lichaamstaal veel feiten en fabels. Ik gaf ook eerder aan welke daarvan waar/niet waar zijn. Maar sommige ideeën blijven toch hardnekkig.

Wat is belangrijker?
Regelmatig word ik geïnterviewd over lichaamstaal door studenten van verschillende opleidingen en ook door diverse media. Eén van de vragen die mij vaak gesteld wordt is: ‘Wat is belangrijker in de communicatie: lichaamstaal of gesproken taal? Dit heb ik altijd een bijzondere vraag gevonden. Het is een beetje vergelijkbaar met een vraag als: ‘Wat heb je harder nodig om te overleven: ademhaling of bloedsomloop? Het één is niet los te koppelen van het ander en beide systemen vullen elkaar aan tot een prachtig geheel. Ze hebben een andere functie, maar zijn beide onmisbaar. Zo is het ook met verbale en non-verbale communicatie: ze zijn verschillend, maar ze kunnen niet goed zonder elkaar!
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10