zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Vier manieren om uw opmerkzaamheid te vergroten

Door: Frank van Marwijk
 
Denkt u dat u zich bewust bent van alle belangrijke zaken die zich binnen uw bedrijf en op uw afdeling afspelen? Weet u altijd waar uw medewerkers mee bezig zijn? Begrijpt u steeds waar uw collega’s het over hebben als ze met elkaar praten? En denkt u in dit geval dat anderen hetzelfde zien en horen als u waarneemt? Misschien doet u uw best om alles wat er gebeurt zo goed mogelijk in de gaten te houden. Als u naar mensen luistert, probeert u uw aandacht op de inhoud te richten. U analyseert wat de sprekers zeggen en geeft er betekenis aan. Maar zijn uw gevolgtrekkingen wel gebaseerd op hun werkelijke bedoeling of is het uw eigen invulling die uw gedachte bepaalt? Bij alles wat er zich dagelijks op uw afdeling afspeelt, let u op saillante details. Dat geeft u een beeld van de realiteit waar u op kunt anticiperen. Maar is het ook allemaal waar wat u ziet en klopt het wat u ervan denkt?


Gelijke gegevens anders interpreteren
Op uw werk zullen waarschijnlijk situaties voorkomen die u gedeeltelijk of volledig ontgaan, zelfs als u er met uw neus bovenop staat. Ook zal het gebeuren dat medewerkers dezelfde informatie totaal anders tot zich nemen en verschillend interpreteren als u. Ze kijken er gewoonweg op een andere manier naar en zullen daarom ook werkelijk andere dingen zien en ervaren. U denkt goed op de hoogte te zijn van dingen die zich afspelen. Toch kan het zijn dat uw focus opmerkelijk verschilt van die van anderen. Het is mogelijk dat de conclusies die u trekt uit wat u waarneemt niet de (enige) juiste zijn. Daardoor is het bijvoorbeeld tijdens een discussie niet altijd duidelijk wat nu precies de waarheid is en wie er gelijk heeft omdat de strijdende partijen uitgaan van een verschillend vertrekpunt.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10